По предварителни данни САЩ изпадат в техническа рецесия

Брутният вътрешен продукт на САЩ спадна с 0,9% на годишна база през второто тримесечие

16:29 | 28 юли 2022
Обновен: 19:41 | 28 юли 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Икономиката на САЩ се сви за второ поредно тримесечие, повишавайки шансовете за рецесия след като рекордната инфлация силно засегна потребителските разходи, а повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв възпрепятства бизнес инвестициите и търсенето на жилища, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт спадна с 0,9% на годишна база след спад от 1,6% през първите три месеца на годината, показа предварителната оценка на Министерството на търговията в четвъртък. Личното потребление, което е най-големият компонент от икономиката, нарасна с 1%, което е забавяне спрямо предходния период.

Средната прогноза в проучване на Bloomberg сред икономисти прогнозираше 0,4% ръст на БВП и 1,2% ръст на потребителските разходи.

Докладът вероятно ще увеличи политическите главоболия за президента Джо Байдън и ще усложни изчисленията на Федералния резерв за това колко агресивно да повишава лихвените проценти.

В допълнение към забавянето на разходите на домакинствата, докладът също така показа спад в бизнес инвестициите, държавните разходи и жилищата. Инвентарите също натежаха върху БВП, като свития търговски дефицит добави към цифрата.

Крайните продажби на местните купувачи, което е ключов измерител на основното търсене, коригирано спрямо инфлацията, спаднаха с темп от 0,3% през второто тримесечие в сравнение с ръст от 2% през предходния период.

Докладът илюстрира как инфлацията е подкопала покупателната способност на американците, а по-строгата парична политика на Фед е отслабила чувствителните към лихвените проценти сектори като жилищния сектор. Тази слабост вероятно ще засили вече разгорещения дебат за това дали или кога САЩ ще влязат в рецесия.

Докато общоприетото правило за определяне на рецесия е два последователни тримесечни спада на БВП, официалното определяне на края и началото на бизнес циклите се прави от група учени от Националното бюро за икономически изследвания.

Доходността на двугодишните държавни облигации се срина, след като докладът потенциално намали шансовете за по-нататъшни агресивни увеличения на лихвените проценти от Фед, докато фючърсите на американските акции останаха по-ниски и доларът изтри печалбите си.