Доверието в еврозоната е най-слабо от 17 месеца поради страх от рецесия

Оптимизмът също спадна сред всички изследвани сектори

14:47 | 28 юли 2022
Обновен: 16:36 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието в икономиката на еврозоната падна до най-слабото ниво от почти година и половина, тъй като страховете от енергиен недостиг преследват потребителите и бизнеса, а първото увеличение на лихвения процент на Европейската централна банка от повече от десетилетие подхранва опасенията, че рецесията наближава, пише Bloomberg.

Индикаторът, съставен от Европейската комисия, спадна до 99 през юли от 103,5 през предходния месец. Това е доста под нивото от 102, което икономистите очакваха.

Потребителското доверие поведе спада, спадайки до най-ниското си ниво в историята, тъй като домакинствата все повече се тревожат за перспективите. Притесненията, че на хоризонта се задава свиване на икономиката, нараснаха в 11 от 19-те страни на еврозоната, достигайки най-високото ниво от избухването на кризата с Covid-19.

Оптимизмът също спадна сред всички изследвани сектори, със значителни спадове в индустрията и услугите, заедно с по-леки спадове в търговията на дребно и строителството.

Европа е на ръба, тъй като Кремъл ограничава доставките на природен газ в отговор на западните санкции заради нахлуването му в Украйна. Пълното спиране крие риск от режим на енергията, което може да ограничи производството в индустриалните компании. Преди дори да настъпи зимата, икономическата експанзия се забави рязко през второто тримесечие, като се очаква това да се потвърди от данните, които трябва да бъдат публикувани в петък.

Еврозоната вече се плъзга в рецесия, която ще продължи до края на годината според Goldman Sachs заради края на възстановяването след блокирането на услугите и политическите катаклизми на места като Италия.

Междувременно инфлацията е по-малко тревожна за потребителите, според съобщението от четвъртък. Техните очаквания за посоката на цените паднаха до най-ниското ниво от началото на войната в Украйна, въпреки че инфлацията вероятно е достигнала нов рекорд за всички времена този месец.

В отговор на това ЕЦБ сложи край на осемте години на отрицателни лихви миналата седмица с изненадващо голямо увеличение, което ще бъде последвано от още, засилвайки насрещния вятър за растежа.