Пауъл не изключи още големи повишения на лихвите, но не смята, че САЩ са в рецесия

Федералният резерв повиши референтната лихва по заеми със 75 базисни пункта в сряда до диапазон от 2,25% до 2,5%

07:58 | 28 юли 2022
Обновен: 14:07 | 28 юли 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че банката ще продължи с най-рязкото затягане през последните десетилетия, за да ограничи инфлацията, като същевременно се даде повече гъвкавост при предстоящите ходове на фона на признаци на разширяващо се икономическо забавяне, предаде Bloomberg.

Банката повиши референтната лихва по заеми със 75 базисни пункта в сряда до диапазон от 2,25% до 2,5% и каза, че очакват „продължаващите увеличения“ да съответстват на икономическите условия. Точно колко големи ще са те зависи от данните, каза гуверньорът на централната банка, като се оттегли от конкретните насоки, които даде на срещата през юни, но не отрече, че може да последва подобно увеличение.

„Въпреки че друго необичайно голямо увеличение може да е подходящо на следващата ни среща, това е решение, което ще зависи от данните“, каза Пауъл. „Пазарът на труда е изключително затегнат, а инфлацията е твърде висока.“

Централните банкери се опитват да укротят най-високата инфлация от 40 години насам. С последната промяна към политика, която да реагира на данните почти в реално време, Пауъл се опитва да предаде, че Фед ще продължи да повишава лихвените проценти, докато цените продължават да нарастват твърде бързо.

Стратегията обаче поражда рискове от превишаване. Данните изостават от това, което се случва на място, докато увеличенията на лихвените проценти може да отнемaт месеци, за да се филтрират в икономиката.

„Шансовете за рецесия са 50-50“, каза Лу Крандъл, главен икономист на Wrightson ICAP LLC. „Инструментите на Фед не са прецизни инструменти."

Въпреки съобщението за "каквото и да е необходимо", пазарите организираха мощно рали с фондовия индекс S&P 500, който се повиши с 2,6% след забележката на Пауъл, че темпът на повишаване на лихвите ще се забави в някакъв момент в бъдеще. Но това не е сигнализирало за обръщане към по-ниски лихвени проценти или дори за пауза, според наблюдатели на Фед.

„Чухме много опасни сигнали, включително отказ дори да мислим, че сме в рецесия, със силни печалби на пазара на труда и много препратки, че възстановяването на ценовата стабилност е приоритет пред избягването на рецесията“, каза Джонатан Милар, икономист в Barclays Plc. „Пауъл изглежда не изключва повишения от 100 или 75 базисни пункта през септември – това зависи от данните.“

Пазарите на лихвените проценти оценяват по-благоприятен цикъл на нарастване от прогнозите на Фед през юни, които според Пауъл са най-добрият текущ ориентир за посоката, на която официалните лица виждат политиката.

Инвеститорите залагат, че лихвените проценти ще достигнат връх от около 3,3% тази година, преди Фед да започне умерено намаляване през 2023 г. Длъжностни лица през юни прогнозираха лихви от 3,4% в края на годината и 3,8% през декември 2023 г.

„Като се позовава на Резюмето на икономическите прогнози от юни, той не потвърждава пазарните цени“, каза главният икономист на Bloomberg за САЩ Анна Уонг. "Докато мнозина се притесняват, че икономиката е на прага на рецесия, служители на Фед виждат чашата като наполовина пълна, като силният пазар на труда позволява на икономиката да издържи на бързото затягане на паричната политика. Bloomberg Economics смята, че има малък шанс Фед да спре повишаването на лихвените проценти по-късно тази година, както пазарите в момента очакват."

На пресконференцията след срещата Пауъл беше ясен относно пристрастието на комисията. „Възстановяването на ценовата стабилност е просто нещо, което трябва да направим“, каза той пред репортери.

„Виждаме, че има двустранни рискове“, каза той. „Ще има риск да се направи твърде много и да се наложи по-голям спад на икономиката, отколкото е необходимо, но рискът да се направи твърде малко и да се остави икономиката с тази вкоренена инфлация -- това само повишава разходите.“

Той каза, че намерението на комисията не е да насочи икономиката към рецесия, като същевременно отбеляза, че за постигане на целта им от 2% инфлацията ще трябва да се увеличи. Това означава, че безработицата ще трябва да нарасне донякъде, докато икономиката ще трябва да се забави до под пълния си потенциал.

Преминаването по тази граница между едва нарастващ растеж и рецесията е трудно постижимо за всяка централна банка. Икономиката става по-уязвима на сътресения и бизнес настроението може внезапно да се влоши, ако печалбите започнат да изчезват, предизвиквайки по-дълбок спад.

Настроенията на пазара стимулират нарастващите разговори за рецесията, подтикнати от очакването, че докладът от четвъртък за брутния вътрешен продукт на САЩ за второто тримесечие ще покаже слаб растеж и очакванията за по-ниски печалби на големите търговци на дребно.

Инвеститорите имат рефлексивно очакване, че Фед ще се насочи към облекчаване - може би още през следващата година - за да спаси икономиката, ако тя се забави, както правеше отново и отново през последните две десетилетия. Но през онези години инфлацията беше ограничена и ниска и често се движеше под целта на комисията.

„Пазарът е закотвен в книгата на последните две рецесии“, каза Дерек Танг, икономист в LH Meyer във Вашингтон. „Сега светът е различен – инфлацията е много по-висока.“