АЦБ отново увеличи лихвите, този път с 0,5% и предупреди за дълга рецесия

Централната банка отново ревизира в посока нагоре очакванията си за инфлацията

15:01 | 4 август 2022
Обновен: 18:12 | 4 август 2022
Автор: Николета Рилска
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Английската централна банка обяви най-голямото повишение на лихвите от 27 години насам и предупреди, че Великобритания се насочва към повече от година в рецесия под тежестта на ускоряващата се инфлация, съобщава Bloomberg.

Увеличението с половин процентен пункт до 1,75% беше подкрепено от осем от деветимата централни банкери, отговарящи за политиката, които също така се зарекоха да предприемат действия отново в бъдеще, ако е необходимо. Това оставя отворена възможността за подобни увеличения в рамките на идните заседания.

АЦБ е

АЦБ е последната централна банка, която увеличи лихвите с над 0,5% тази година. Графика: Bloomberg 

Паундът преустанови ръстовете си, а доходността по 10-годишните държавни ценни книжа се понижи след решението. Очакванията на АЦБ са британската икономика да навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие и тя да продължи през цялата следваща година.

Това би бил най-продължителният спад след финансовата криза, като официалните лица очакват икономиката да се свие с общо 2,1%.

АЦБ също увеличи очакванията си за пика на инфлацията до 13,3% през октомври на фона на повишението в цените на природния газ и предупреди, че ръстовете в цените ще се задържат през цялата 2023 г. Това би задълбочило кризата с цената на живота, която понижава реалните разполагаеми доходи на домакинствата най-рязко от около 60 години насам.

На фона на мрачната перспектива повишението с половин процентен пункт е знак, че централните банкери – ръководени от гуверньора Андрю Бейли – слагат край на ерата на евтините пари и се опитват да са в крак с глобалната вълна на затягане на паричната политика.

Ключова секция от британската крива на доходността се обърна след решението – признак, че инвеститорите са разтревожени от икономическо забавяне. Доходността по 10-годишните ДЦК се понижи под тази на 2-годишните книжа за пръв път от 2019 г. насам.

Прогнозите на АЦБ, базирани на очакванията средните сметки за енергия да нараснат със 75% до около 3500 лири (4240 долара) през октомври, подчертават размера на предизвикателствата пред наследника на Борис Джонсън.

Инфлационният натиск „се засилва значително“, посочва АЦБ. „Последното увеличение в цените на природния газ доведе до друго значително влошаване на перспективите пред активността“, добавят от институцията.

Заедно с решението си, АЦБ обяви и планове за намаляване на облигациите, които държи, чиито ниво беше увеличено по време на кризата.

Въпреки че АЦБ беше първата голяма централна банка, която повиши лихвените проценти след пандемията и го правеше на всяко заседание от декември насам, досега тя се придържаше към по-малки, по-обичайни увеличения. Това я изложи на риск да изостане от кривата, като около 70 други централни банки вече преминаха към увеличения от половин процентен пункт или повече тази година.

Федералният резерв увеличи лихвите със 75 б.п. на последните си две заседания тази година, а дори Европейската централна банка ускори цикъла на затягане с половин процентен пункт през юли.

АЦБ отново

АЦБ отново ревизира в посока нагоре очакванията си за инфлацията. Графика: Bloomberg 

Прогнозите на АЦБ са за основни лихви от 3% през следващата година, забавяне на икономиката и свиване с около 1,25% през 2023 г. и допълнителни 0,25% на следващата година. Безработицата ще се увеличи до 6,3% през 2025 г.

Банката очаква инфлацията да достигне пик от 13% по-късно тази година и все още да е на ниво от 9,5% през третото тримесечие на 2023 г. След това показателят ще се забави рязко до целта от 2%, тъй като рецесията ще намали търсенето.