Биткойн отбелязва най-слабото тримесечие от над 10 години

Най-голямата криптовалута е загубила 56% от цената си, но някои анализатори очакват, че спадът е към своя край

11:00 | 30 юни 2022
Обновен: 13:44 | 30 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Биткойн се насочва към най-големия тримесечен спад в цената от над десетилетие, защото настъпателните действия на централните банки и множеството трусове на високопрофилни компании в крипто сектора сринаха доверието на инвеститорите, пише Bloomberg.  

Най-голямата криптовалута е загубила 56% от цената си, като този спад е невиждан от третото тримесечие на 2011 година, когато дигиталната валута още прохождаше, показват данни събрани от Bloomberg.

Десетилетието между тези събития беше белязано от няколко бума и спадове. Пазарната стойност на криптовалутите нарасна, тъй като те бяха възприети от много по-широк кръг хора, а свръхниските лихвени проценти стимулираха поемането на риск. Но сегашният мечи пазар се откроява с размера на изтегляне на задлъжнялост в крипто сектора и регулаторния контрол, който се стовари върху този клас активи, смятан от централни банки вече смятат за заплаха за финансовата стабилност.

Биткойн се поевтиня с 1% и се търгува малко под нивото от 20 000 долара в четвъртък сутринта в Лондон. Няколко алткойна се представиха по-зле, като Solana и Polygon загубиха около 6%.

Множеството лоши новини допълва яростните критики срещу крипто етоса на неконтролирани спекулации и нерегулирани иновации: токен, който трябваше да бъде обвързан с щатския долар, се срина, като почти моментално изтри приблизително 40 милиарда долара пазарна стойност. Няколко крипто банки бяха принудени да спрат тегленията, което засегна техните вложители. И съвсем наскоро, известен крипто хедж фонд беше поставен в ликвидация, след като натрупа неустойчив ливъридж, за да подхранва своите залози.

Въпреки всички проблеми, някои анализатори посочват признаци, че дъното може да е близо. Намаляването на задлъжнялостта, което ускори срива през последните месеци, може да е към края си, казаха стратезите на JPMorgan Chase & Co., включително Николаос Панигирцоглу в бележка, публикувана в сряда. Те също така посочиха, че финансирането с рисков капитал „продължава със сериозни темпове през май и юни“.

„Биткойн имаше добър успех през последните десетина години при достигане на циклични ниски нива на всеки 90 седмици“, каза техническият стратег на Fundstrat Марк Нютон. „Според този цикъл най-ниските нива би трябвало да са много близо и човек трябва да бъде нащрек през месец юли. Възможно е да има добри сделки на акиви, които скоро ще възстановят значителна част от стойността си, а изглежда, че мечите настроения достигат преломна точка“.