Русия отново е на дни от фалит по дълга

Проблемът за страната не са липсата на средства или желание за плащане, а санкциите

10:13 | 23 юни 2022
Обновен: 10:33 | 23 юни 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица Русия е изправена пред ново предизвикателство свързано с плащания по облигации. Остават едва дни преди страната да евентуално да изпадне в първото си неизпълнение по чуждестранния си дълг от над 1 век.

В четвъртък и петък страната трябва да направи три плащания по лихви за общо 400 млн. долара, но по-належащият превод е този по непогасени задължения от края на май. Крайният срок за него изтича в неделя през нощта, предава Bloomberg.  

Последното купонно плащане за около 100 млн. долара е блокирано заради международните санкции, а гратисният период за намиране на решение изтича в края на деня на 26 юни. Тогава страната ще изпадне в неизпълнение, освен ако по някакъв начин не изпрати парите до достатъчно от притежателите на дълга.

Проблемът не е в липсата на желание или средства от страна на правителството. Всяка седмица Кремъл получава милиарди долари приходи от продажба на енергийни продукти. Но властите не успяват да спазят сроковете за плащане заради все по-тежките санкции, които им отрязват начините да прехвърлят пари.

Целта на Белия дом е да накаже Кремъл за нахлуването Украйна, като запечата статута му на пария на пазара за десетилетия напред с първото неизпълнение по чуждестранния дълг на страната след болшевишката революция преди повече от век.

Русия твърди, че е принудена да изпадне във фалит и се опита да намери решения на проблема. Тя заяви, че задълженията ѝ ще се считат за изпълнени, след като плащането бъде извършено в рубли, според указ, подписан от президента Владимир Путин, който определя механизъм за обслужване на облигациите. По-рано финансовият министър Антон Силуанов заяви, че правителството ще прехвърли рубли, които след това могат да бъдат конвертирани в чуждестранни валути.

„Направихме всичко възможно, за да доведем коня до водата, но не зависи от нас дали иска да пие или не“, каза Силуанов миналата седмица.

До края на тази седмица вниманието ще бъде насочено към последните купони, които предстоят, и опитите на Министерството на финансите да плати.

В четвъртък и петък се плащат три купона. При неплащане часовникът ще започне да отброява гратисен период от 30 дни за първите два и 15 работни дни за последния купон.

Нито един от тях няма клауза, която позволява на Русия да плаща в рубли, но има такава за алтернативни валути, включително евро, лири и швейцарски франкове, показват облигационните документи. Ако Министерството на финансите възнамерява да премине към една от тези валути, то трябва да уведоми облигационерите поне пет дни предварително.

Подобно на купоните, които са блокирани, обаче тези плащания трябва да започнат своето пътуване към притежателите на облигации в санкционирания на Русия Национален депозитар за сетълмент като агент по плащанията. От депозитаря парите обикновено отиват в международни депозитари като Euroclear и оттам в банки попечители по целия свят, където отделните притежатели на облигации имат сметки.

На 24 юни се дължи плащане от 159 милиона долара по емисия с падеж през 2028 г., която няма алтернативни опции на долара. Шансовете това да се случи са малки, тъй като изключението, което позволяваше на американците да получават държавните плащания на Русия, изтече на 25 май и не беше подновено от американското Министерство на финансите.

Нещо повече, обозначението на тази облигация показва, че процесът на плащане ще се осъществи чрез финансова инфраструктура извън Русия - като JPMorgan Chase & Co. е агент по плащанията.