Британската икономика неочаквано се е свила през март заради скока в разходите за живот

Централната банка прогнозира, че инфлацията през октомври ще надмине 10%

18:00 | 12 май 2022
Обновен: 22:28 | 12 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британската икономика неочаквано се е свила през март, защото разходите за живот са принудили потребителите да намалят разходите си. Това поставя под съмнение способността на Английската централна банка да продължи с увеличението на лихвите и увеличава натиска върху правитeлството на премиера Борис Джонсън да предприеме мерки, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,1% спрямо февруари, когато нямаше растеж спрямо януари, по данни на Бюрото за национална статистика. Това значи, че икономиката е отчела ръст от 0,8% за първото тримесечие на фона на очакванията на икономисти за увеличение от 1%.

През това тримесечие производството за първи път се върна на нивата от преди пандемията, но е почти сигурно, че това ще е връхната му точка за годината, защото се очаква, че икономиката бързо ще загуби импулс и вероятно ще изпадне в рецесия заради най-високата инфлация от 80-те години.

Правителството е изправено пред призиви да предостави повече подкрепа за домакинствата на фона на предупреждения, че още 250 хил. души ще изпаднат под прага на бедността поради рязкото поскъпване на храните и енергоносителите. Според някои източници британският финансов министър Риши Сунак подготвя пакет от мерки, които ще бъдат представени през лятото.

В отговор на публикуваните днес данни Сунак заяви, че е наясно с проблемите на домакинствата, въпреки че растежът за първите няколко месеца от годината е надминал този в САЩ, Германия и Италия. „Възстановяването ни беше осуетено от варварското нахлуване на Путин в Украйна, както и от други глобални предизвикателства, но продължаваме да помагаме на хората както можем“, каза още той.

Ефектът върху Обединеното кралство си личи от разбивката на данните за БВП. Само през март, насочените към потребителите услуги отчитат спад от 1,8%, отчасти и заради рязкото свиване на търговията на едро дребно от 2,8%. Секторите на на услугите и промишленото производство също отчитат спад с по 0,2%.

Британската търговска камара отново поиска извънредно бюджетно споразумение, което да реши кризата със стандарта на живот .

„Осезаемото забавяне на растежа потвърждава тревожната загуба на инерция,“ каза Сюрен Тиру, ръководител на икономическия отдел в BCC. „На този фон, скорошното решение на Английската централна банка да увеличи лихвите продължава да изглежда погрешно.“

Мозъчният тръст The Resolution Foundation заяви, че „рискът от стагфлация е съвсем реален“. От Capital Economics предупредиха, че рискът от рецесия нараства”.

Данните за БВП за март бяха повлияни и от свиването на програмите на здравната каса за ваксинация Test and Trace, които ограничиха растежа с 0,2%, защото дейността им се сви в сравнение с тази по времето на вълната от Омикрон.

На тримесечна база търговията и бизнес инвестициите също са разочароващи. Общият дефицит в търговия на стоки и услуги, с изключение на благородните метали се увеличи с 14,9 млрд. лири до 25,2 млрд. лири, което е най-голямата стойност откакто тази статистика започва да се следи през 1997 г. Износът е спаднал, а вносът се е увеличил значително, което значи, че нетният износ значително е понижил растежа.

Бизнес инвестициите са спаднали с 0,5% и остават с 9,1% спрямо нивата от преди пандемията. Нивата са по-ниски, отколкото Английската централна банка прогнозира през миналата седмица.

Bloomberg Economics очаква икономиката да се свие през второто тримесечие след като домакинствата бяха ударени от резкия скок в сметките за ток, както и данъчното увеличение през април. Допълнителният официален празник също ще се отрази на производството.

Очаква се ситуацията да се влоши през октомври. Тогава АЦБ очаква дружествата за комунални услуги да увеличат цената на газа и електричеството с още 40%.

Миналата седмица Централната банка прогнозира, че инфлацията през октомври ще надмине 10%, което е 5 пъти повече от нейната цел. В същото време, те започнаха един от най-бързите цикли на затягане на паричната политика в историята, за да овладеят ръста на цените.

Тези мерки обаче не вещаят нищо добро за растежа, като очакванията на АЦБ са, че икономиката почти няма да нарасне през 2023 и 2024 година.