Марио Драги обяви, че европейски компании могат да плащат за газ в рубли

Той твърди, че най-големият вносител на газ в Германия вече е платил в рубли

10:00 | 12 май 2022
Обновен: 13:08 | 12 май 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Италианският премиер Марио Драги заяви, че европейските компании ще могат да плащат за газ в рубли без да нарушават санкциите, изглежда пренебрегвайки указанията на Европейския съюз, предава Bloomberg.

Вече няколко седмици европейските компания се опитват да разрешат въпроса с руските искания за плащане в рубли, за да може да продължат да купуват жизненоважния ресурс без да се нарушават санкциите, наложени на Москва заради войната в Украйна.

Служители на ЕС са заявили, че компаниите трябва да продължат да плащат в евро и че отварянето на банкова сметка в рубли би било против правилата. Въпреки това ЕС все още не е издал недвусмислени писмени указания относно това как компаниите трябва да плащат на Gazprom PJSC.

„Няма официално изявление какво се счита за нарушаване на санкциите“, каза Драги по време на пресконференция в сряда. „Никой никога не е казал нищо за това дали плащането в рубли нарушава санкциите“.

„На практика повечето вносители на газ вече са отворили сметки в рубли с Gazprom“, добави той.

Руско постановление от март месец изисква от компаниите да отворят две сметки – една в евро и една в рубли, но това бе отхвърлено от ЕС. След това постановление имаше сигнали от Газпром, които се стремят да уверят европейските купувачи, че могат да продължат да получават газ, без да нарушават правилата на ЕС.

Драги също заяви, че най-големият вносител на газ в Германия вече е платил в рубли. Германия, както и Италия, са големи потребители на руски газ.

„От това, което видяхме вчера изглежда, че още тази сутрин най-големият вносител на газ в Германия е платил в рубли“, каза той.

Говорител на германската Uniper SE, който е най-големият купувач на руски газ, заяви че компанията не е правила плащания по новата система, тъй като крайният срок за плащане е чак в края на май. По-рано в сряда Uniper заявиха, че са уверени, че могат да продължат да купуват газ без да нарушават санкциите. Говорителят отказа коментар на въпроса дали фирмата вече е отворила сметка в рубли.

В края на април ЕС публикуваха указания, които бяха разкритикувани от компаниите и някои правителства като твърде неясни. Беше поет ангажимент те да бъдат обновени. Но часовникът тиктака, тъй като много фирми имат крайни срокове за плащане, изтичащи по-късно този месец - и ако не платят, рискуват потоците на газ да бъдат прекъснати.

Газът за Полша и България беше спрян, след като отказаха да приемат новите условия на президента Владимир Путин. Други купувачи търсят алтернативни решения, включително компании като австрийската OMV AG, които сигнализират, че то може да бъде постигнато.