Борел: ЕС трябва да изземе руските валутни резерви, за да възстанови Украйна

Водещият европейски дипломат каза, че иска да се проведат разговори за подсигуряване на „военни компенсации“ от Русия

10:12 | 9 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейските столици трябва да обмислят вариант в който изземат замразените руски валутни резерви, и да ги използват за възстановяване на Украйна след войната, заяви водещият дипломат на Европейския съю Жозеп Борел. Той даде интервю за Financial Times, в което говори за начините, по които Русия да бъде принудена да плати част от щетите в конфликта, който започна.  

Жозеп Борел, върховният представител на ЕС за външната политика, каза, че САЩ са поели контрола върху активи на стойност милиарди долари, принадлежащи на афганистанската централна банка, отчасти за да компенсират жертвите на тероризма, както и за хуманитарна помощ за страната, и че би било логично да се обмислят подобни стъпки с руските резерви.

„Категорично бих подкрепил такова решение, защото то е логично“, каза Борел в интервю за Financial Times. „Имаме парите в джобовете си и някой трябва да ми обясни защо това е работещо решение за афганистанските, а не за руските пари.

В началото на войната ЕС и неговите съюзници замразиха валутни резерви в сметки от руската централна банка на стойност стотици милиарди долари. Русия заяви през март, че санкциите срещу централната банка са замразили около 300 милиарда долара от нейните златни и валутни резерви, които общо надхвърлят 600 милиарда долара.

Служители на ЕС проучиха въпроса дали руските резерви могат по някакъв начин да бъдат използвани за възстановяване на Украйна, но Брюксел не излезе с никакви политически предложения по темата. Борел издигна идеята като един от многото начини, по които Русия може да бъде принудена да помогне за това.

На въпросът дали парите могат да бъдат иззети и използвани за възстановяване на Украйна, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че това не е нещо, което трябва да се прави с лека ръка, че трябва да се прави само в координация със съюзниците и че може да изисква законодателни промени в САЩ.

Борел каза, че въпросът как да се плати за възстановяването на Украйна е един от ключовите политически въпроси, като се има предвид „невероятната сума пари“, която ще бъде необходима. Той искаше да види дискусия относно методите за осигуряване на „военни компенсации“, идващи от Русия.

Европейската комисия заяви, че цената на въстановяването може да достигне стотици милиарди евро и се очаква Европа да понесе значителна част от тежестта. Сумите, събрани на скорошни конференции за обещания от партньорите на Украйна, добави той, са били просто „капка в морето“ в сравнение с това, което би било необходимо.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи конфискуваните активи на олигарсите да бъдат разпродадени, за да подпомогнат възстановяването на Украйна – идея, която миналата седмица също беше застъпена от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Служителите на Комисията проучват начини да направят това юридически по-ясно. Но темата е доста деликатна, като се има предвид първостепенната необходимост да се зачита надлежния процес, а не да се погазват законовите права на физическите лица.

Конфискациите на активи понякога са възможни след наказателна присъда, но това изискване няма да бъде изпълнено само защото някой е бил подложен на санкции.

Идеята за конфискация на руските валутни резерви би означавала драматичен ход, който вероятно ще разтревожи други правителства, които имат обтегнати отношения с ЕС и неговите партньори.

Но Борел твърди, че това решение няма да е безпрецедентно, като посочи решението на САЩ да задели 3,5 милиарда долара от замразени активи на афганистанската централна банка за нужди, включително хуманитарна помощ и компенсации за семействата на жертвите на атаките от 11 септември.

„Това е един от най-важните политически въпроси на масата: кой ще плати за възстановяването на Украйна? — каза Борел.