Пандемията значително промени нагласите на хората към застраховането

Все повече хора обръщат внимание на здравните и финансови рискове  

12:17 | 18 април 2022
Обновен: 15:24 | 18 април 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Изминалата година и рисковете, които я съпътстваха се отразиха сериозно на нагласите на хората към застрахователните продукти. Застраховките "Живот", свързани с инвестиционния фонд, имат редица предимства. Кои са те, как клиентите да проявяват гъвкавост при своя инвестиционен избор, както и други теми, свързани с предизвикателствата пред застрахователния пазар коментират специалисти и представители на бизнеса в специалния мултиплатформен проект на Bulgaria ON AIR „Застраховки „Живот“ – защита и инвестиции“.

Животозастрахователният сектор отбеляза увеличение на брутния премиен приход от над 30%. Общото застраховане записа ръст около 8% и вече има пазарен дял над 80%, а животозастраховането достига 19% пазарен дял.

Значението на застрахователната култура

"Въпросът стои публично и се обсъжда. Ниска ни е застрахователната финансова култура. Изобщо в обществените отношения тази култура е много ниска. Това може да го видите не само в животозастраховането, но и в общото застраховане, защото самият факт, че то се доминира от задължителните застраховки, това е резултат от същия феномен. С едри крачки се движим в правилната посока", заяви главният изпълнителен директор и председател на ЗЕАД "Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп" ЕАД Светла Несторова в специалното студио "Застраховки "Живот" – защита и инвестиции".

По думите ѝ застраховките "Живот", свързани с инвестиционния фонд, имат редица предимства.

"Те за първи път в нашата нова история отварят вратата пред българските граждани за един изключително лесен достъп до международни инвестиционни пазари, до много качествени инвестиционни фондове, и то при условия, които никой никога не си е мечтал да има", допълни Несторова пред Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че това е форма на инвестиция, при която ти можеш да ползваш застрахователна защита.

"Това да имаш застрахователна защита е в центъра на предимствата на тези продукти. Повечето от продуктите на пазара се предлагат с много атрактивни допълнителни покрития. Няма форма на инвестиране, която може да ти даде този тип защита, която ти дава инвестирането при застраховател", заключи Светла Несторова.

В България липсват познания и разбирания за застрахователните продукти

В България липсват познания за животозастраховането, а причините за това, че в България в животозастраховането всичко е с главата надолу, са липсата на познания и разбирания за продуктите. Това заяви изпълнителният директор на ЗАД "Алианц България" и член на УС на АБЗ Веселин Ангелов в специалното студио "Застраховки "Живот" - защита и инвестиции". По думите му целта на бранша от няколко години е насочена кампания за популяризиране на такъв тип застраховки. "Ние още като народ не сме възприели, че съществуват финансови рискове. Животозастраховането именно за това се грижи - за превъзмогване на тези финансови затруднения", отбеляза гостът.

По думите му банките бележат съществен ръст на тема животозастраховане - голяма част е инвестиционни застраховки, които се явяват алтернатива на традиционните спестовни продукти. Гостът поясни, че голям тласък в животозастраховането са дали инвестиционните застраховки.

Повече българи се замислят за застраховане на живота и здравето си

"На Запад животозастраховането е този сектор, който е по-големият в сравнение с общото застраховане. Средно за Европа делът на животозастраховането в общия приход е 56%. Към това добавяме здравното застраховане с още 19% и за общото застраховане остава останалата част", коментира зам.-председателят на КФН и ръководител Застрахователен надзор Владимир Савов в специалното студио "Застраховки "Живот" – защита и инвестиции".

Той поясни, че в България ситуацията е обърната - общото застраховане има пазарен дял над 80%, а животозастраховането, след доста бурен ръст, достига 19% пазарен дял.

"2021 година постави друг акцент. Животозастрахователният сектор отбеляза над 30% ръст в брутния премиен приход. Докато общото застраховане показа приличен ръст около 8%", каза Савов. По думите му две групи фактори оказват влияние върху това явление. "От една страна пандемията и рисковете, които виждаме от войната. Природните бедствия може би заставиха хората повече да мислят върху застраховане на живота и здравето си", подчерта Савов пред Bulgaria ON AIR.

Застраховките "Живот" държат емоциите под контрол и носят много добра доходност

"Застраховките "Живот" са един магически продукт. Любим за индустрията за управление за активи, защото решава най-важния въпрос пред инвеститорите - държи техните емоции под контрол, вследствие на което се получава и най-добра доходност", заяви мениджърът за България на "Амунди" Явор Ачев в специалното студио "Застраховки "Живот" – защита и инвестиции".

Той поясни, че характеристиките на застраховките "Живот" с инвестиционен фонд и това, че до петата година от сключването на застраховките имат допълнителни такси при предсрочно прекратяване, държи инвеститорите на пазара и те имат по-добри резултати.

"Има изследвания, които показват, че първата година след инвестицията най-много влияят страхът и алчността - така наречените неизвестни фактори. Но след това всяко тримесечие компаниите публично изкарват своите резултати. Въпреки геополитическата обстановка, която е изключително неблагоприятна, пазарите през последните две седмици нараснаха, защото компаниите изкарват силни резултати", добави Ачев.

По думите му, за да бъде един фонд включен в застраховка "Живот", той преминава през много проверки. Гостът подчерта, че фондовете, които са подбрани в тези застраховки, са първокласни. 

Как клиентите да проявяват гъвкавост при своя инвестиционен избор?

"Ако един човек засади дръвче в градината си, всеки ден ще отиде да го полее, но не може да очаква на петия месец да даде плод, трябва дисциплина. Същото нещо е и с този тип продукти - инвестиционните пакети. Когато говорим за емоция, човек трябва да осъзнае, че това е продукт, който има нужда да порасне и да заработи за неговия плюс. Продуктът като фондове е изключително гъвкав - той дава възможност човек да инвестира в различни фондове в различни държави, различни пазари и индустрии", каза управляващият партньор и директор на "Life Partners" Bulgaria Ивайло Пеев в специалното студио "Застраховки "Живот" – защита и инвестиции".

Той поясни, че ако клиентът има грешни разбирания за продукта, ще остане разочарован. По думите му страхът никога не е добър съветник, най-добрият съвет е човек да бъде търпелив, когато пазарите вървят надолу.

"Ако човек не е доволен от развитието на фондовете, които е избрал, той има възможност да смени тези, в които е инвестирал. Моят съвет е задължително да получи професионална консултация от човека, който е работил с него преди това. Много често грешните решения се взимат и заради липсата на информация", добави Пеев пред Bulgaria ON AIR.

Запис на цялото предаване може да гледате в канала на Bulgaria ON AIR в YouTube тук.