Русия предложи да изкупи обратно еврооблигации в рубли

Емисията е с падеж на 4 април и е на стойност 2 млрд. долара

11:00 | 30 март 2022
Обновен: 14:06 | 30 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия предложи да направи обратно изкупуване на облигации в долари с падеж през следващата седмица в рубли, което анализаторите считат за опит на властите да помогнат на местните държатели на емисията от 2 млрд. долара да получат парите си, както и да смекчат натиска върху руската валута, пише Ройтерс.  

Москва продължава да нарича действията си в Украйна специална военна операция и обвини Запада, че води „икономическа война“ с Русия. В отговор на нея, руските власти предприеха ответни мерки и поискаха чуждестранните компании да плащат за руски газ в рубли, а не в долари или евро.  

Облигациите емитирани през 2012 ще бъдат купени на цена равна на номиналната им стойност, се казва в изявление на руското министерство. Обратното изкупуване на облигации ще намали общия обем на дължимия дълг при неговия падеж на 4 април.   

Не става ясно дали количеството дълг, което правителството иска да изкупи обратно е ограничено и какво ще стане с кредиторите, които не се съгласят с предложението.

Според условията при емитиране облигациите трябва да бъдат изплатени в долари. Изплащането на падежа в рубли може отново да повиши перспективата за първия фалит на Русия по външен дълг от 1 век насам.

Анализатори и инвеститори казаха, че целта на този ход вероятно е да помогне на руските притежатели, които сега са изправени пред ограничения при получаване на плащания в долари.

„Това е тръжно предложение, а не окончателно решение тези облигации да бъдат изплатени в рубли. Може би руските власти искат да оценят готовността на инвеститорите да приемат плащане в рубли?“ каза кредитният анализатор на Seaport Global Химаншу Порвал.

Тим Аш от BlueBay Asset Management, който не е притежател на облигации, каза, че този ход е част от борбата на руската централна банка и министерството на финансите, "за да се ограничи възможността за неизпълнение и да се стабилизират пазарите и рублата".

Аш каза, че Службата за контрол на чуждестранните активи на Съединените щати (OFAC), която прилага санкциите на САЩ, „трябва да уточни“, че няма да удължи крайния срок от 25 май за физически или юридически лица на САЩ да получават плащания по руски държавни облигации.

Министерството на финансите на Русия заяви в изявлението си във вторник, че притежателите на облигации трябва да подадат искания за продажба на своите активи в Националния депозитар за сетълмент между 13:00 GMT на 29 март и 14:00 GMT на 30 март.

Осигуряване на плащането

Международната система за сетълмент Euroclear е блокирала плащанията в долари към руската клирингова система.

„Всеки иска долари точно сега – в и извън Русия – така че бих предположил, че само местни притежатели и местни банки, които имат проблеми със санкциите, ще се възползват от тази операция“, каза Каан Назли, портфолио мениджър в Neuberger Berman, която наскоро намали своята излагане на руски държавен дълг.

Назли, който каза, че до сега не е виждал обратно изкупуване, което да промени валутата на изплащане, добави, че е малко вероятно чуждестранните инвеститори да проявят интерес, като се има предвид, че рублата „вече не е конвертируема валута“.

Първоначално рублата се срина, след като Западът наложи санкции, като загуби 40% от стойността си спрямо долара от началото на 2022 г. Оттогава тя се възстанови и във вторник се търгуваше надолу с около 10% спрямо долара.

Министерството на финансите не предостави разбивка на чуждестранните и руските притежатели на еврооблигациите за 2022 г. Тя не отговори на искане за това колко от неизплатените 2 милиарда долара иска да изкупи или какво ще се случи, ако инвеститорите откажат предложението.

Облигацията има 30-дневен гратисен период и не е предвидено плащане в алтернативни валути, казаха от JPMorgan.

Според базата данни Refinitiv eMAXX, която анализира публичните документи, мениджъри на активи като Brandywine, Axa, Morgan Stanley Investment Management, BlackRock наскоро бяха сред притежателите на облигацията, която е с падеж на 4 април.

Министерството на финансите заяви по-рано във вторник, че е изплатило изцяло купон от 102 милиона долара по руските еврооблигации с падеж през 2035 г., което е третото му изплащане, след като западните санкции поставиха под въпрос способността на Москва да обслужва дълга си в чуждестранна валута.

До сега Русия изплаща задълженията си и предотвратява фалит, въпреки че санкциите замразиха част от огромните чуждестранни резерви на правителството. Руските служители заявиха, че всеки проблем с плащането, който доведе до официално обявяване на неизпълнение, би бил изкуствено неизпълнение.

Следващото плащане от Русия е на 31 март и е в размер на 447 милиона долара. На 4 април страната трябва да погаси 84 милиона долара по суверенна облигация в долари с падеж през 2042 г.