Русия е изплатила 102 млн. долара по международни облигации

Страната продължава да погасява задължения по чуждестранните си облигации

13:25 | 29 март 2022
Обновен: 15:52 | 29 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия е направила лихвено плащане в размер на 102 милиона долара. Най-големият износител на енергия в света продължава да обслужва чуждестранните си облигации въпреки финансовата изолация след инвазията в Украйна., предава Bloomberg News.

Министерството на финансите съобщи, че е прехвърлило средствата в Националния депозитар за сетълмент в Русия, откъдето купонното плащане по облигациите с падеж през 2035 г трябва да се разпредели към инвеститорите. Капиталовият контрол и ограниченията върху сметките на депозитара в най-големите системи за сетълмент в света усложниха и забавиха пристигането на средства от предишни плащания.

Въпреки предупрежденията на агенциите за кредитен рейтинг, досега правителството успява да избегне фалита след началото на войната и налагането на санкциите. С прехвърлянето на парите, Министерството на финансите е изпълнило задълженията си по облигационните условия "напълно", се казва в изявление от вторник.

В понеделник министерството подаде уведомления за „плащане на лихви“ и „погасяване на главницата“ на дълг за 2 милиарда долара, деноминиран в долари, дължим на 4 април. Това е най-голямото плащане, откакто Русия беше засегната от санкции след нахлуването й в Украйна. Институцията подаде и уведомление за купон по облигации с падеж през април 2042 г.

Националният депозитар за сетълмент в Москва получава плащанията на руското правителство по някои от своите чуждестранни облигации и след това разпространява средствата.

Предизвикателството Clearstream

За сега Русия продължава да погасява дълговете си, но на хоризонта има няколко препятствия. Последното дойде в края на миналата седмица, когато Clearstream, базираната в Люксембург банка, която урежда плащанията за някои от националните облигации, блокира сметката на Национналния депозитар в страната.

Решението за рестартиране ще се основава на преглед от регулаторните органи в Люксембург, казаха от институцията на 24 март. Говорител на Clearstream отказа да коментира въпроса след като съобщението беше публикувано.

От руските компании, стоманодобивната "Северстал" стана първата руска компания, която не успя да плати лихви по дълга в чуждестранна валута от началото на войната в Украйна, след като Citigroup Inc. блокира сделката.