Цените на петрола растат, но пясъкът за фракинг привършва

Пясъкът се използва, за да стабилизира пукнатините в находищата от които се извлича петрола или природния газ

17:45 | 16 февруари 2022
Обновен: 20:28 | 16 февруари 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Суровият петрол достигна най-високите цени от години насам и американските петролни компании се опитват бързо да увеличат добива, но усилията им са засегнати от недостига на пясък, който се използва във фракинга, информира Reuters.

Пясъкът се използва, за да стабилизира пукнатините в находищата от които се извлича петрола или природния газ и предотвратява затварянето им след първоначалното инжектиране на течност.

Очаква се добивът на суров петрол да достигне рекордни стойности в някои части на Тексас и Ню Мексико, които са сърцето на американската шистова дейност. Доставките на пясък са толкова ограничени, че забавят темпото на работа на някои петролни сондажи, а по-високите разходи за пясък намаляват печалбата.

Търсенето обаче все още е голямо, тъй като компаниите се стремят да спечелят от цените на суровия петрол, които тази седмица достигнаха 95 долара за барел - най-високата стойност от около седем години насам. Във вторник цената на суровия петрол се понижи с около 4 % от тези най-високи стойности, но остана значително над 90 долара за барел.

"Не можем да си набавим достатъчно пясък. Работим с намален капацитет, защото пясъкът ни свършва всеки ден", каза Майкъл Остман, главен изпълнителен директор на Tall City Exploration, която работи в Пермския басейн в западен Тексас, най-големия шистов регион в САЩ.

"В крайна сметка това ще забави всички, ако не се реши от само себе си."

Пазарите на пясък се преобърнаха с главата надолу. Консултантската компания Rystad изчислява, че спотовите цени са между 50 и 70 долара за тон - гигантски скок спрямо цените в началото на пандемията и много над миналогодишните нива от 20-25 долара за тон.

Анализаторът от Rystad Артем Абрамов нарече настоящите цени на пясъка за фракинг "нечувани в съвременната история на индустрията". Ограничените доставки вероятно ще доведат до още по-високи цени на пясъка, каза Абрамов. Той изчислява, че от декември насам през цялото време една или две мини за пясък в басейна не работят.

Производството на шистови продукти в САЩ се очаква да нарасне със 109 000 барела на ден през март и да достигне 8,7 млн. барела на ден. Очаква се добивът в Пермския басейн да нарасне до 5,2 млн. барела дневно през март, което би било рекорд, а в момента в този басейн работят 301 нефтени сонди, което е най-много от април 2020 г. насам.

Пазарът на пясък е свит в такава степен, защото по-малко хора работят в мините и има недостиг на шофьори на камиони. Някои компании доставят пясък с железопътен транспорт - метод за снабдяване, който излезе от мода след появата на местните мини преди няколко години.

Американската независима фирма за фракинг Liberty Oilfield Services, която наскоро придоби фирма за доставка на пясък, заяви миналата седмица, че е изпитва затруднения както с наличността, така и с транспорта на пясъка в Пермския басейн.