Петролът се стабилизира след данни за ниски запаси в САЩ и очаквана сделка с Иран

Оживяващото рали на петрола се охлади тази седмица, след като поредицата от седмични печалби издигна цените до най-високите от 2014 г.

09:33 | 10 февруари 2022
Обновен: 11:03 | 10 февруари 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът беше стабилен в азиатската търговия, след като изненадващият спад на запасите от суров петрол в САЩ допълнително затегна пазара на фона на признаци на силно търсене в най-голямата икономика в света.

Фючърсите в Ню Йорк се търгуваха близо 90 долара за барел в четвъртък, след като се повишиха с 0,3% през предишната сесия. Според правителствени данни запасите от суров петрол в САЩ са спаднали с около 4,8 милиона барела миналата седмица, в сравнение с очакваното увеличение в проучване на Bloomberg. Инвеститорите също следят напредъка по възобновяването на ядреното споразумение с Иран. Предстои сделка, която отговаря на притесненията на всички страни, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки в сряда.

Оживяващото рали на петрола се охлади тази седмица, след като поредицата от седмични печалби издигна цените до най-високите от 2014 г. По-силното от очакваното търсене и поредица от прекъсвания на доставките помогнаха за затягане на пазара, което се изостря от неспособността на ОПЕК+ да изпълни своите целеви обещания за продукция.

Перспективата световните сили да възобновят ядреното споразумение с Иран стана по-вероятна, след като преговорите бяха подновени тази седмица във Виена. Сделката ще проправи пътя за увеличаване на официалния износ на суров петрол от производителя от ОПЕК.

„Пазарът има много ниски запаси, много малък свободен капацитет в момента и това ще бъде от ключово значение“, каза Вивек Дхар, директор на изследванията на енергийните суровини в Commonwealth Bank of Australia.

Иран може да добави до 1,5 милиона барела на ден за шест месеца, ако бъде постигнато споразумение, което позволява отмяна на санкциите, добави той.

Запасите от суров петрол в ключовия център за съхранение в Кушинг паднаха за пета седмица до най-ниското ниво от ноември, според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ. Средната стойност за доставените петролни продукти за четири седмици - мярка за търсене - се изкачи до рекорд миналата седмица.