Инфлация, омикрон и лихви - накъде тръгва паричната политика по света

Политици и икономисти по целия свят се борят с нарастващата инфлация

18:20 | 5 февруари 2022
Обновен: 20:22 | 5 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Миналия месец икономиката на САЩ е добавила много повече работни места от прогнозите, засилвайки натиска върху Федералния резерв да повиши лихвените проценти.

Централните банки в Обединеното кралство, Бразилия и Чехия бяха сред тези, които повишиха разходите по заемите, за да овладеят нарастващата инфлация. Увеличението на цените в еврозоната достигна рекорден темп, докато инфлацията в Южна Корея остана доста над целта на централната банка.

Нивото на безработица в Нова Зеландия падна до рекордно ниско ниво, тъй като недостигът на работна ръка е признак за нагорещяване на икономиката и предполага, че паричните власти ще трябва да бъдат по-агресивни при премахване на стимулите.

Ето някои от графиките, които се появиха в Bloomberg тази седмица относно най-новите събития в световната икономика:

САЩ

Икономиката на САЩ е увеличила работните места през януари с 467 000, но безработицата продължава да се увеличава.

Пазарът на труда в САЩ показа неочаквана устойчивост през миналия месец въпреки рекордния брой заразени с Covid-19 и удължи инерцията през новата година, а нарастващите заплати добавиха по-голям натиск върху Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти.

Рекорден дял на малките предприятия в САЩ са увеличили възнагражденията през януари.

Рекордните 50% от собствениците на малък бизнес в САЩ заявиха, че са повишили компенсацията през януари на фона на все още завишените работни места, съобщи Националната федерация на независимия бизнес в четвъртък.

Европа

Икономиката на еврозоната нарасна умерено през четвъртото тримесечие на фона на още една вълна от нарастващи коронавирусни инфекции и ограничаване на дейността. Брутният вътрешен продукт нарасна с 0,3%, след като рязкото свиване на производството остави Германия на ръба на рецесията. Междувременно нарастването на инвестициите допринесе за по-силен от очаквания растеж във Франция и Испания.

Инфлацията в еврозоната неочаквано се ускори до рекорд, като разликата с прогнозите на икономистите беше най-голямата за последните 20 години. Това подхрани залозите, че Европейската централна банка може да повиши лихвените проценти по-рано от очакваното. Потребителските цени скочиха с 5,1% спрямо миналия януари. Средните прогнози сочеха поскъпване от 4,4% и никой не предвиждаше инфлацията да нараства.

Азия

Нивото на безработица в Нова Зеландия падна до рекордно ниско през четвъртото тримесечие на фона на недостиг на работна ръка, което е още един признак, че икономиката прегрява. Резервната банка започна да повишава официалния си лихвен процент през четвъртото тримесечие и икономистите прогнозират, че референтната ставка може да се наложи да се увеличи агресивно, за да се премахнат стимулите от икономиката.

Потребителските цени в Южна Корея останаха доста над целта на централната банка през януари, поддържайки натиска върху политиците да продължат да затягат паричната политика, а централните банки по света се опитват да се справят с инфлацията.

Развиващите се пазари

Мексико стана втората голяма латиноамериканска икономика, която изпадна в рецесия миналата година, тъй като проблемите във веригата за доставки и липсата на фискални стимули се отрази на бизнес дейността. Двете най-големи икономики в Латинска Америка са в застой, като Бразилия се свива както през второто, така и през третото тримесечие на 2021 г.

В останалия свят

Тази седмица централните банкери в Обединеното кралство, Бразилия, Чешката република, Армения, Лесото и Доминиканската република повишиха лихвените проценти  и последваха примера от Южна Америка и Източна Европа. Така годината започна с ръст на лихвите в опит да бъде овладяна растящата инфлация. Междувременно Европейската централна банка също смени тона към по-настъпателен и вече не изключва повишение още година, а Австралия отмени програмата си за изкупуване на облигации.

 

Президентът на Чили Себастиан Пинера избра Розана Коста за първата жена гуверньор на централната банка в страната, като я постави начело на агресивната кампания на политиците срещу инфлацията. В световен мащаб малко над дузина централни банки се ръководят от жени.

Цените на храните в световен мащаб достигнаха рекорд през миналия месец, което допълнително увеличи нарастващите разходи за живот на потребителите. Индексът на цените на ООН се повиши с 1,1% през януари поради по-скъпите растителни масла и млечни продукти.