Политическата машина на Тръмп е събрала дарения за $100 млн. долара

Анализатори казват, че Тръмп „продължава да улавя и определя бъдещето на Републиканската партия“

08:30 | 2 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Политическата машина на Доналд Тръмп започна годината с парични резерви от над 100 милиона долара и затвърждавайки статута му на най-влиятелния финансов магнит за на републиканците. Това е част от позиционирането му преди междинните избори през ноември и евентуална кандидатура за още един мандат в Белия дом през 2024 г, пише Financial Times.

Екипът на бившия президент заяви в понеделник вечерта, че даренията свързани с  Тръмп, са в размер на 51 милиона долара за втората половина на 2021 г., като общият им размер за годината достига близо 122 милиона долара.

„Тръмп е изключително ангажиран в опитите си да остане значим, иска да уреди сметките и да се увери, че когато наближат междинните избори, той има поне толкова хора на своя страна, колкото сега, и да се надяваме повече“, казва Дан Еберхарт, известен дарител на републиканците и главен изпълнителен директор на Canary, базирана в Денвър компания за сондажи.

Повечето средства, които са дошли почти изцяло от индивидуални спонсори, бяха са били насочени през главния комитет за набиране на средства на Тръмп, Save Save America, показва анализ на Financial Times на подадените документи за финансиране на федералната кампания. Останалата част е натрупана чрез няколко други средства за набиране на дарения, което затруднява проследяването на парите, които Тръмп е събрал и целите, за които може да ги използва.

Неговият екип твърди, че средния размер на дарението в различните комисии през втората половина на годината е 31 долара, което подчертава нарастващата сила на индивидуалните спонсори за сметка на финансисти с дълбоки джобове.

Федералните закони не позволяват на Тръмп да харчи средства от Save America директно за която и да е своя политическа кампания, но неправителствени организации казват, че слабите регулации означават, че тези суми биха могли да се използват за финансиране на негови митинги, заплати и дори лични и бизнес разходи.

Засега купищата пари илюстрират продължаващото му влияние върху Републиканската партия преди междинните мандати през ноември, когато е заложен на карта контролът и върху двете камари на Конгреса. Сумите, които Тръмп е набрал го изравняват и с традиционно влиятелни организации за набиране на средства, създадени да финансират кандидатите на партията.

Националната републиканска комисия на сенаторите, която работи за избиране на републиканци в Сената, е събрала малко под 105 милиона долара през 2021 г., докато Националният републикански комитет на конгреса (NRCC), който провежда кампании за републиканци, кандидатстващи за Камарата на представителите 0 около 140 милиона, показват документи. Отделният Републикански национален комитет (RNC) съобщи, че е събрал 158,6 милиона долара за 2021 година.

Тейлър Будович, директор по комуникациите на бившия президент, казва, че Тръмп „продължава да улавя и определя бъдещето на Републиканската партия“, и добавя, че „няма съмнение“, че вълната „Направи Америка отново велика“ е готова да залее междинните избори и да достигне чак до 2024 г.“.

Тръмп не е обявил официално, че отново ще се кандидатира за президент, но открито рекламира своите стремежи и редовно организира митинги за поддръжници като тези, които изстреляха кампанията му през 2016 г. и бяха редовна гледка през четирите му години на власт. Проучванията на общественото мнение показват, че той остава фаворит сред републиканците за изборите през 2024 г.

Тръмп вече се опита да се позиционира като ключова фигура в междинните кампании, като е заявил подкрепата си за близо 100 кандидати за Конгреса, както и на хора, които се кандидатират за губернаторски и други длъжности на щатско ниво. Ефектът на тези одобрения ще бъде изпробван в първичните избори тази пролет и лято, когато републиканските избиратели ще гласуват за кандидати преди общите избори през ноември.

Очаква се Тръмп да подкрепи още свои съпартийци през следващите месеци, особено във внимателно наблюдаваните състезания в Сената на САЩ в Пенсилвания и Охайо, които вероятно ще помогнат да се определи коя партия контролира горната камара на Конгреса през следващата година. Кандидатите и в двата конкурса се борят за одобрението на Тръмп, което според тях ще повиши разпознаваемостта на имената им и ще стимулира собствените им усилия за набиране на средства.

„Ако попитате хора, които се кандидатират за някакъв пост, независимо дали става дума за Конгрес, сенатор или губернатор, те биха се разделили с крайник или с първородния си син, за да получат одобрение от Тръмп“, казва Форд О'Конъл, републикански оперативен работник в любимия щат на Тръмп Флорида.

О’Конъл добавя, че успехите на изборите за подкрепяните от Тръмп вероятно ще подхранят желанията на бившия президент за още един мандат в Белия дом.

„Колкото повече места спечелят републиканците в Камарата на представителите и местата в Сената, толкова повече се укрепва и позиция на Тръмп за 2024 г.“, казва още О’Конъл.