Скоро iPhone ще приема директни плащания с карти или с друг iPhone

Услугата ще бъде особено полезна за малки търговци и няма да изисква допълнителен хардуер

14:56 | 27 януари 2022
Обновен: 15:03 | 27 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Apple Inc. планира нова услуга, която ще позволи на малки компании да приемат плащания направо на своите айфони без да се налага да имат допълнителен хардуер, пише технологичния журналист на Bloomberg Марк Гърман.

Компанията разработва новата функция от около 2 години, когато плати близо 100 млн. долара за канадски стартъп наречен Mobeewave. Неговите инженери разработва технология, която ще позволи на смартфоните да приемат картови плащания с докосване на кредитна карта. Системата вероятно ще разчита на NFC (Near Field Communication) чипа на телефона, който в момента се използва за Apple Pay.

За да приемат плащания на своите айфони, сега търговците трябва да използват терминали за плащане, които са свързани с телефона с кабел или чрез Bluetooth. Бъдещата функция ще позволява на търговци като например щандове за храна на открито или фризьорски салони да приемат плащания само с докосване на кредитна карта или на два айфона един в друг.

Тази промяна може да се отрази върху компаниите, които осигуряват плащания и разчитат на смартфоните на Apple за свои продажби като Square, която е един от лидерите на този пазар. Ако Apple разреши на всякакви други приложения да използват технологията, тогава Square може да приема плащания през устройства на Apple и в бъдеще без да разработва свой софтуер.

Все още не е ясно дали възможността да се приемат плащания ще се нарича Apple Pay, но екипът, който работи по функцията е част от отдела на компанията, който разработва системи за плащания откакто идва в компанията от Mobeewave. Не е ясно и дали Apple възнамерява да си партнира със съществуваща мрежа за плащания или сама ще пусне функцията.

iPhone няма да е първото устройство, което ще разполага с технологията на Mobeewave за приемане на плащания. Samsung, подкрепяше стартъпа преди той да бъде продаден на Apple и също внедри технология за приемане на кредитни карти чрез докосване на своите устройства през 2019 г.