Инфлацията при суровините спря поевтиняването и на чистата енергия

Цените на суровините ще са определящи за индустрията, а очакванията са, че те ще продължат да растат

13:40 | 27 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През последните години чистата енергия ставаше все по-евтина заради развитието на технологиите и увеличаването на мащаба. Това обаче е напът да приключи, което заплашва да даде началото на нова криза за енергийните пазари, пише сайта Investor.bg.

Близо десетилетие цените на възобновяемите източници намаляваха непрекъснато, правейки зелената енергия една от най-евтините в много части по света. Но през миналата година цените на соларните панели се увеличиха с 50%, а на вятърните турбини - с 13%. За първи път, откакто се развива технологията, цената на батериите скочи.

Донякъде поскъпването едва ли е изненадващо - забавените доставки заради пандемията от коронавируса увеличиха цените на повечето стоки. Секторът обаче страда много от високите цени на суровините, а годините на състезания за подобряване на технологиите дават малки възможности за ограничаване на разходите днес.

В допълнение на пазара има дефицит от поликристален силиций, който е основна суровина за производството на соларни панели. Това също оказа влияние върху цените на продуктите.

На суровините се падат 70% от разходите за производството на модули и производителите нямат много варианти, освен да увеличават цените, сочат данните на Rystad Energy. Освен поскъпването на суровините, през 2021 г. има и увеличаване на разходите за транспорт на готовата продукция.

Но дори и цените да продължават да растат в следващите години, соларните и вятърните централи ще продължат да произвеждат по-евтина енергия в много части на света, особено сега, когато цените на петрола и природния газ са във възход. Затова и очакванията са, че броят на инсталациите, осигуряващи чиста енергия, ще продължи да се увеличава бързо през следващите години.

През тази година Китай ще инвестира милиарди в нови заводи за производството на поликристален силиций, което ще покрие дефицита на пазара. Очакванията са, че това е доведе до краткосрочно намаление на цените на соларните панели, но е малко вероятно в дългосрочен план спадът да е устойчив. Цените на суровините ще са определящи за индустрията, коментират анализатори.

В подобна ситуация е и вятърната индустрия. През последното десетилетие цената на турбините падна с 48%, но сега спадът се забавя. Производителите ще продължат да намаляват разходите за производството на мегаватчас електроенергия с по-големи инсталации. Това означава по-масивни турбини, изискващи и повече суровини за производството им.

В допълнение и в много региони вятърните паркове вече са разположени в най-подходящите места и сега инвеститорите ще трябва да се примирят с по-малко ветровити зони или с по-малки паркове. И двете алтернативи водят до по-високи разходи за мегаватчас произведена енергия.

За първи път от 2010 г. насам технологиите за съхранение на енергия поскъпват. През 2021 г. увеличението е от 2,3% и може да бъде обяснено с по-скъпите метали, необходими при производството. Но фактор е и бумът в търсенето им на фона на прекъснатите вериги за доставки.

Батериите са един нов елемент в системата на зелената енергия. До голяма степен производителите още експериментират с химическия състав и производствения капацитет, което означава, че в този сектор засега остават възможности за намаляване на цената.