Геополитика, олимпиада и инфлация доведоха до рекорд в цената на основни метали

Китай разхлаби паричната си политика, което също оказва ефект върху пазара

10:45 | 20 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Златото поскъпна до най-високата стойност от близо 2 месеца поради търсенето на убежище срещу инфлацията. Разпродажбата на облигационния пазар утихна, а американските акции продължават да поевтиняват, предава Bloomberg.  

Президентът Байдън, заяви, че задачата на Федералния резерв е да укроти инфлацията, която достигна най-високите нива от десетилетия и подкрепи плановете на централната банка да намали стимулите за икономиката. В сряда доходността по 10-годишните американски облигации спадна от най-високото ниво от януари, а S&P 500 се понижи с 1%.

Геополитическото напрежение също подклажда интереса към актива убежище. Байдън прогнозира, че Путин ще влезе в Украйна, след като струпа над 100 000 войници по границата между двете страни, но добави, че руският лидер не планира мащабно нападение.  

Златото продължава да се покачва над границата от 1800 долара за тройунция, след като през 2021 поевтиня за първи път от 3 години, след като централните банки по света започнаха да оттеглят пандемичните си стимули. Независимо от това, ролята на кюлчетата като защита срещу инфлацията и разпродажбата на технологичните акции подкрепя търсенето. Анализатори казват, че високата инфлация по света най-после се е отразила и на златото и че перспективите пред метала изглежда добри.

Фючърсите на желязната руда се задържат над 130 долара за тон, а обещанието на Китай да подкрепи икономиката подобриха перспективите за търсенето на суровината, въпреки че желанието на Пекин да осигури чисто небе за Олимпийските игри представлява риск за потреблението.

Перспективите за търсенето на желязна руда влязоха във фокуса на вниманието, след като тази седмица китайското правителство повтори призива си да бъдат изтеглени по-рано инфраструктурни проекти, които да помогнат на икономиката. В последните месеци тя издъхва заради срива в имотния сектор и нарастващите задължения на компаниите. Китайските кредитори намалиха своите лихви за 2-ри месец по ред след като в понеделник Централната банка на страната понижи своя основна лихва.  

Смятаме, че намаляването на лихвите е ход, който предварително да подпомогне възстановяването на растежа през 2022 година“, казва Вивек Дар, суровинен стратег в Commonwealth Bank of Australia. Но ограниченията в производството на стомана, които бяха основен двигател на цените на желязната руда през 2-рата половина на 2021 година вероятно отново ще влияят и през тази, защото Китай продължава да намалява емисиите от сектора.

Цената на основните метали отново нараства, като никелът достига 24,000 долара за тон за първи път от над 10 години. Калаят също достигна нов рекорд заради проблеми с доставките и разхлабването на паричната политика в Китай.  

Запасите от метали по целия свят намаляват на фона на глобалното възстановяване от пандемията и всички фючърси на London Metal Exchange са в състояние на контанго, при което цените на краткосрочните доставки са по-високи от тези на по-дългосрочните, което подсказва за проблем с доставките. Условията на пазара на никел са най-затегнати от 2007, след срив в резервите на борсата, който доведе до по-строг контрол от органа.

В един момент двудневното поскъпване на никела достигна 10% заради разхлабването на паричната политика в Китай, което от своя страна ще подкрепи и имотния сектор, един от големите потребители на метала.

Най-големият завод за преработка на никел в Мианмар, който е собственост на китайска компания не работи от близо 2 седмици заради проблеми с електроснабдяването, а това също допринася за скока в цената.