Великобритания блокира достъпа на Мадуро до венецуелско злато за 1,4 млрд. лири

Средствата му трябвали заради Covid, но само Хуан Гуайдо, като признат лидер на страната, има право на достъп до тях

13:24 | 22 декември 2021
Обновен: 14:43 | 22 декември 2021
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Върховният съд на Обединеното кралство блокира достъпа на венецуелския президент Николас Мадуро до злато на страната му оценявано на 1,4 млрд. лири съхранявано в трезорите на Английската централна банка (Bank of England), пише Dailymail.

С решение от тази седмица Върховният съд постанови, че само Хуан Гуайдо, който е признат за легитимен лидер на Венецуела от Великобритания и повече от 50 други държави, може да получи достъп до жизненоважното богатство.

Мадуро, който беше преизбран през 2018 г. в противоречиви избори, заяви, че се нуждае от златото, за да помогне на Венецуела да се бори с Covid-19.
Но Върховният съд заяви, че Мадуро не трябва да бъде признат за президент "за каквато и да е цел".  

От 2018 г. насам Мадуро се опитва да изтегли златото от Английската централна банка. То представлява около 15% от валутните резерви на Венецуела. Банката обаче отказа да го освободи, тъй като Венецуела е засегната от санкции заради корупция, нарушения на човешките права и потискане на демокрацията.

Английската централна банка е втората по големина съкровищница на злато в света и притежава достатъчно количество, за да покрие цяла Великобритания със златни листове. Самата тя притежава само две кюлчета - останалите 400 000 на стойност над 200 млрд. паунда се пазят от името на британското Министерство на финансите и централните банки на други държави от Индия до Австралия.

В трезорите под улица " Треднидъл" се съхраняват за кратко две кюлчета, възстановени от нацистка Германия от Тристранната комисия по златото на Великобритания, САЩ и Франция.

В трезорите на банката никога не е имало взлом, но през 1836 г. работник от канализацията случайно попада в тях през неизползван отводнителен канал. 
Той предупреждава банката, като една вечер мистериозно си урежда среща в трезорите с директорите. За своята честност е възнаграден с подарък от 800 лири, които сега биха стрували над 90 000 лири.