Вятърната и слънчева енергия удвоява дела си от световния енергиен микс за пет години

Отказът от въглища се ускорява в световен мащаб, сочи проучване на Ember

11:34 | 13 август 2020
Обновен: 12:35 | 13 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вятърната и слънчева енергия удвоиха своя дял в световния енергиен микс през последните пет години. По този начин светът върви в посока към ограничаването на най-лошите ефекти от глобалното затопляне, пише Bloomberg в свой анализ.

Източниците на възобновяема енергия генерират близо 10% от електричеството в повечето части на света през първата половина на тази година, показва анализ на американската екологична група Ember.

От анализа на Ember става ясно, че декарбонизацията се ускорява през тази година от началото на пандемията.

Проучването на Ember обхваща 48 страни, които генерират 83% от електричеството в света. Данните показват, че вятърната и слънчевата енергия са се увеличили с 14% през първата половина на 2020 г. спрямо същия период през предходната година, докато световното търсене се понижава с 3% заради влиянието на пандемията.

Също така в периода, в който броят на вятърните турбини и соларните панели нараства, делът на въглищата в енергийния микс се понижава в световен мащаб. В някои държави, предимно тези от Западна Европа, въглищата са почти премахнати.

Преди пет години Китай разчиташе на най-замърсяващото изкопаемо гориво за 68% от електроенергията в страната. През тази година делът спада до 62%, възобновяемите източници генерират 10% от електроенергията в страната.

Все пак влиянието на възобновяемите източници вероятно не се увеличава достатъчно бързо, за да може светът да изпълни своите климатични цели, тъй като въглищата все още се използват в много части на света.

Употребата на въглища трябва да се понижи с близо 79% до 2030 г. спрямо нивата от миналата година, което означава спад от 13% през всяка година през предстоящото десетилетие, отбелязват от Ember.