Индустрията на офшорната вятърна енергия би привлякла до 1 трлн. долара до 2040 г.

Това се обуславя от намаляващите разходи за производство на енергия

13:45 | 28 октомври 2019
Обновен: 13:45 | 28 октомври 2019
Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Количеството офшорна вятърна енергия ще се увеличи осезаемо през следващите две десетилетия. Така ще подпомогне съществено усилията за декарбонизиране на енергийните мрежи, както и борбата срещу замърсяването на въздуха. Делът ѝ в глобалния енергиен микс продължава да расте с бързи темпове, посочва доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), предава Investor.bg.

Докладът Offshore Wind Outlook 2019 представлява обстойно глобално проучване по темата за вятърната енергия, съчетаващо най-новите технологии и пазарни разработки със специално поръчан анализ, който очертава скоростта и качеството на развитие на офшорната вятърна енергия. Проучването е част от водещия глобален доклад World Energy Outlook 2019, който ще бъде публикуван изцяло на 13 ноември. 

МАЕ установява, че глобалните офшорни вятърни мощности могат да се увеличат 15 пъти и да привлекат около 1 трлн. долара инвестиции до 2040 г. Това се обуславя от намаляващите разходи за производство на енергия и новите правителствени политики, които подкрепят развитието на тази индустрия и забележителния технологичен напредък, като по-големи турбини и плаващи платформи.

Още по темата прочетете в Investor.bg.