ЕС заведе дело в срещу Китай заради блокадата на литовски продукти

Търговията на стоки от Литва към Китай за декември е намаляла с 91% на годишна база

11:04 | 27 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз е завел дело срещу Китай пред Световната търговска организация (СТО) в четвъртък заради принудителните ѝ практики срещу Литва и някои други износители от ЕС, предава Bloomberg.  

“Тези мерки застрашават цялостта на единния пазар, защото влияят на вътрешната европейска търговия и веригите на доставки в блока и имат отрицателен ефект върху европейската промишленост,” заяви вицепрезидентът на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис в интервю за Bloomberg.

Домбровскис каза, че ЕС е положил големи усилия в събирането на доказателства срещу ограничителните мерки на Китай срещу европейски продукти. Задачата е била допълнително усложнена, защото всички действия са били неформални, а много европейски компании не са били склонни да сътрудничат, защото се опасяват от ответни мерки от Китай.

През декември Китай, който е основният търговски партньор на ЕС започна да блокира на своите митници литовски продукти и някои други такива от Европа, които са съдържали литовски компоненти. Това стана малко след като Тайва н отвори свое дипломатическо представителство във Вилнюс на името на Тайван, а не на името на столицата Тайпе. Пекин счете този ход за предизвикателство за своя суверенитет, но отрича да блокира вноса на литовски продукти

В съобщение до медиите от ЕС се посочва очевидния натиск върху европейски компании, които развиват дейност в други европейски страни да премахнат литовски компоненти или елементи от снабдителните си вериги, когато ги доставят за Китай.

Ходът на ЕС до голяма степен е символичен, защото ще минат няколко години преди делото да бъде разрешено заради тромавата и претрупана система за уреждане на спорове на СТО. Дори ако ЕС спечели делото, КИтай може да наложи вето срещу решението, като обжалва.  

Най-голямата бизнес асоциация в Литва – Литовската конфедерация на индустриалците заяви, че близо 130 компании не могат да изпращат стоки до Китай или техните продукти се държат на границите на страната. Икономическата стойност на блокираните контейнери е около 26,5 млн. евро.  

Най-засегнатие сектори са фармацевтичния, храни и напитки, електроника и лазери.

Китайските мерки включват и ограничаване на износа за Балтийската страна и отмяна на поръчки от литовски компаниии.

„На практика Китай оказва натиск върху мултинационални компании да се откажат от използването на литовски компоненти в производството си, в противен случай те също могат да се сблъскат с ограничения за внос“, каза Домбровскис. „Ясно е, че този вид практики, прилагани от Китай, са в нарушение на правилата на СТО.

 

Според китайската митническа статистика търговията на стоки от Литва към Китай за декември е намаляла с 91% в сравнение със същия период на миналата година, добави той. Данните на ЕС все още не са налични.

План за борба с принудата

Европейският съюз подготвя нов механизъм за борба с принудата, който би позволил ответни в ситуации като случая с Литва.

„Призоваваме държавите-членки на ЕС и Европейския парламент да ускорят работата по механизма за борба с принудата, защото това ще ни даде възможност да реагираме бързо и ефективно, когато се сблъскаме с икономическа принуда“, каза Домбровскис.

Блокът е една от първите юрисдикции, които създават такъв инструмент, а спорът между Литва и Китай предизвика интерес сред дипломатите да обсъждат този тип инструменти на ниво Г-7, каза служител на ЕС.