Италия превръща най-големия свободен терен в Европа в копие на Силициева долина

Милано иска да изгради устойчив технологичен център за 60 000 служители

18:30 | 24 януари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианското правителство най-после е готово да преобрази площите, където преди 6 години се намираше Световното изложение в Милано. Районът е с големина повече от два пъти по-голяма от тази на Ватикана, а властите искат да го превърнат в устойчив технологичен център след пандемията от коронавирус, предава Investor.bg.

Преустройството на един от най-големите свободни терени в Европа на стойност 4,5 млрд. евро включва създаването на изследователски лаборатории, ускорител за стартъпи и научен кампус.

Ще бъде осигурено и жилищно и работно пространство за около 60 хил. души, включително настаняване на 3000 студенти. Всички те ще бъдат свързани с един от най-дългите линейни паркове в Европа по протежение на т.нар. декуманус – запазен от древноримско време термин за главна улица с ориентация изток-запад.

С идеята проектът да се превърне в забележителност на зеленото градоустройствено планиране, кварталът ще бъде изцяло захранван от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), като достъпът за автомобили ще е забранен.

Основният транспорт в технологичния център ще бъде осигуряван от високоскоростна железница, както и от системата на обществения градски транспорт на Милано. За ограничаване на отпадъците някои от старите павилиони ще бъдат обновени, а материалът от съборените такива ще бъде рециклиран на 98%. Дървеният материал е избран за основен строителен материал на офис сградите.

Напредъкът в изграждането на проекта е видим. Повече от 100 технологични експерта вече работят в Human Technopole, изследователски институт по биология, докато служителите на фармацевтичната компания AstraZeneca са се преместили в своята нова централа в парка. Още една сграда, на американската компания за геномно секвениране Illumina Inc., отваря врати тази пролет, а през септември се очаква да започне и изграждането на 16-етажна болница.

Разработчиците на проекта - публично-частен консорциум, воден от австралийската Lendlease Group – строят върху полемична основа. През пролетта на 2015 г. стотици протестиращи срещу Миланското изложение преминаха по улиците на града и се сблъскаха с полицията заради предполагаема корупция и разточителни разходи. По време на откриването папа Франциск призова събитието да се откъсне от „културата на изхвърляне“ и да „допринесе за модел на справедливо и устойчиво развитие“.

Въпреки опасенията панаирът се счита за успешен, привличайки повече от 20 милиона посетители и подпомагайки финансирането на развитието на инфраструктурата в региона. Джузепе Сала, бивш ръководител на събитието, сега е кмет на града.

„Милано притежава свойствата на това, което вярваме, че е град-врата, където ключовият бизнес процъфтява“, изтъква Тони Ломбардо, главен изпълнителен директор на Lendlease, която инвестира 2,5 млрд. евро в проекта заедно със своите партньори.

Инвеститорите работят заедно с местните власти върху развитието на проекта, рядкост в Италия, което може да помогне за преодоляването на прословутата тромава бюрокрация в страната. Сътрудничеството спомогна за привличането на наематели като Миланския университет, който планира да завърши изграждането на нов научен кампус за 18 хил. студенти и 1000 преподаватели и изследователи през 2025 г.  

За да развият нови компании, Lendlease, регион Ломбардия и италианската инициатива за подкрепа на стартъпи Cariplo Factory подписаха споразумение със SkyDeck, ускорител на Калифорнийския университет в Бъркли за нови технологични компании - първия подобен проект на организацията извън щата.

Lombardy и Cariplo ще предоставят 2,75 млн. евро през следващите три години, докато Skydeck ще осигури подкрепа за най-малко 60 местни и международни стартъпа.

„Твърде много малки, обещаващи компании в Италия умират, защото не им се помага да се развият“, коментира Алберто Санджованни-Винчентели, ръководител на катедра „Електротехника и компютърни науки“ в Университета в Бъркли. „Милано може да се превърне в притегателен стълб за много европейски стартъпи“, добавя той.

Но плановете сериозно контрастират с действителността в Италия. Страната се нарежда едва на 12-о място по инвестиции в рисков капитал в Европа с 3,6 млрд. евро за последните пет години, според данни на Dealroom от септември. Общата стойност на предприятията на италианските стартъпи е 21 млрд. евро, нареждайки се зад по-малки икономики като Полша, Финландия и Белгия.

Стремежът на Италия да се изкачи в класацията изправя Милано срещу други градове като Лондон, Париж и Амстердам на фона на опитите на Европа да засили своята технологична конкурентоспособност в надпреварата с Китай и САЩ.

Новият технологичен квартал на Милано - разположен на около 12 километра от прочутата катедрала на града - може да е най-добрият му шанс да стопи разликата с останалите технологични градски центрове дори ако разчита на доста остарял модел, според Кристиан Иайоне, професор по градско право и политика в Университета по социални науки „Гуидо Карли“ в Рим.

Още технологични и икономически новини четете на сайта www.investor.bg