Дигитална дипломация: ЕС разкрива представителство в Силициевата долина

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, „Бизнес старт“, 23.07.2021

12:02 | 23 юли 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз (ЕС) възнамерява да пренастрои по нов начин външната си политика и да разгледа по-отблизо нарастващата мощ на интернет компании като Google и Facebook. Това става ясно от вътрешен документ на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), с който разполага германското икономическо издание Handelsblatt. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„Глобалните технологични компании се превърнаха в мощни играчи, които оказват такова огромно въздействие върху обществото, каквото рядко се е случвало в миналото“, пишат представителите на ЕС. „Информиран диалог с частния сектор за тяхната роля и отговорност е важна част от външната цифрова политика“.

Ето защо ЕС планира да създаде външно представителство в Сан Франциско, е информирал през миналата седмица външните министри на страните членки външният представител на ЕС Жозеп Борел. 

От думите на госта стана ясно, че инициатива е насочена и срещу държавни участници. ЕС възнамерява да обърне повече внимание на „геополитиката на новите цифрови технологии“, както се нарича вътрешно тази тенденция. Съюзът е загрижен за това как „авторитарните системи“ - особено Китай - „използват цифровите технологии като инструменти за социално наблюдение и репресии“. Документът призовава ЕС да се противопостави на това и да сключи международни съюзи.

Целия разговор вижте във видеото. 

Още новини от света на технологиите четете на investor.bg.