Европейските леярни поискаха помощ заради скъпия ток

Високите цени са довели до 30% спад в производството на алуминий

09:57 | 18 януари 2022
Обновен: 11:58 | 18 януари 2022
Автор: Антон Груев
Европейските леярни поискаха помощ заради скъпия ток

Група от водещи европейски производители на метали призова политиците да предприемат мерки, сред които държавна помощ и използване на държавните резерви от газ, за да бъде смекчена регионалната газова криза и да бъдат избегнати затваряния на заводи, пише Марк Бъртън за Bloomberg.  

Eurometaux, която представлява гиганти в сектора, като Glencore Plc, Rio Tinto Group и Norsk Hydro ASA, е изпратила писмо до Европейската комисия, в което предупреждава, че още производители може да бъдат принудени да затворят заводи, ако не бъдат предпазени от резкия скок в цените на електроенергията.

Производителите на алуминий и цинк бяха засегнати особено тежко от поскъпването на газа и електричеството, а през последните месеци намаляването на обема производство или цялостното затваряне на леярни доведе до регионален недостиг на някои продукти и значително оскъпи наличната продукция. По време на кризата производството на алуминий беше свито с 650 000 тона, което е около 30% от общия капацитет на Европа, се казва още в писмото.  

Цените на електроенергията се понижиха спрямо върховите стойности от миналия месец, но леярните все още търпят огромни загуби на спотовия пазар в страни като Франция. Европейските газови резерви са под обичайните нива за това време на годината, а липсата на доставки от Русия създава рискове от нови скокове на цените до края на зимата.  

В писмото, производителите от Eurometaux са предложили да бъдат използвани националните газови резерви, за да се стабилизира пазара, както и да бъдат предприети мерки, които да гарантират, че цените на въглеродните квоти няма да се увеличат твърде много или твърде бързо.  

Групата призовава Европейската комисия спешно да разработи рамка за държавни помощи, за да осигури краткосрочна подкрепа, подобно на временните мерки, които бяха приложени по време на пандемията.

„Без значителни действия от страните членки на ЕС, има реален риск от допълнително ограничаване на капацитета или затваряне на предприятия в сектора, което ще се отрази на стратегическата независимост на Европа. Трябва да бъде направено много повече, както за да бъде спрян ефекта от настоящата криза, така и за да се предотврати подобна ситуация в следващите години,“ се казва в писмото.