Шолц ще запази транзитния газ през Украйна от Северен Поток 2

Германският канцлер направи изявление по време на срещата си с полския премиер Моравецки

11:11 | 13 декември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че неговото правителство “ще направи всичко необходимо”, за да подсигури, че природен газ ще продължава да минава през Украйна. Берлин ще положи всички усилия, за да не позволи на Русия да използва Северен Поток 2 като инструмент, с който до осакати икономиката на Киев. По време на неделното пътуване до Полша канцлерът не поясни какви точно действия ще предприеме неговото правителство срещу газопровода, ако руските войници не бъдат изтеглени от границата с Украйна, пише Bloomberg News.

Новият външен министър на Германия Аналена Бербок дори заяви, че Северен Поток 2 не покрива изискванията на германския регулатор, който миналия месец отказа да издаде удостоверение на Газпром, че тръбопроводът е годен за експлоатация. 

“На този етап газопроводът не може да бъде сертифициран, защото не покрива изискванията на европейския енергиен закон, както и все още има проблеми за изглаждане спрямо сигурността на обекта,” каза Бербок пред обществената телевизия ZDF. Във Варшава Шолц затвърди обещание, което бе дадено от Ангела Меркел, че Германия ще използва своето влияние и да се увери, че Русия ще удължи своя договор за транзитен газ през Украйна. 

“Ние се чувстваме отговорни да превърнем бизнеса с транзитен газ в печеливш,” допълни Шолц след срещата си с полския премиер Матеуш Моравецки. Самият Моравецки заяви, че проектът Северен Поток 2 трябва да бъде спрян и подобно действие би помогнало много на Украйна. Германският канцлер изрази мнение, че трябва да се намери “прагматично решение на проблема” между Европейската комисия и Варшава спрямо върховенството на европейския закон.