Европа гласува мерки за завършване на дългоочаквания съюз на капиталовите пазари

Изпълнителният орган на ЕС се надява, че „съюзът на капиталовите пазари“ ще премахне бариерите между 27-те национални финансови пазари, като така ще помогне на компаниите да набират пари в рамките на блока.

09:58 | 25 ноември 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В четвъртък Европейският съюз ще предприеме нови стъпки към завършване на междуконтиненталната финансова система с четири нови законодателни предложения, шест години след като тя беше обявена за първи път и година след последните действия в тази насока, предава Bloomberg.

Изпълнителният орган на ЕС се надява, че „съюзът на капиталовите пазари“ ще премахне бариерите между 27-те национални финансови пазари, като така ще помогне на компаниите да набират пари в рамките на блока.

След години на бавен напредък, финансовите компании призоваха ЕС да дерегулира по-бързо и да подпомогне пострадалите от Covid предприятия, като същевременно се конкурира с пазари като Лондон – който беше най-големият финансов център на ЕС до влизането в сила на Brexit тази година.

Според документите, видени от Bloomberg News, предложенията в четвъртък ще включват:

промени в Регламента за пазарите на финансови инструменти, които биха помогнали за създаването на масиви от данни от няколко места за търговия, известни като консолидирана лентова система. Дългоочакваният проект има за цел да даде по-добра представа за пазарните условия в целия блок

преглед на Директивата за управителите на алтернативни инвестиционни фондове, която има за цел да добави известна защита на инвеститорите, като същевременно остави трансграничното делегиране до голяма степен на място

реформи, които да позволят на обществеността да вижда финансовите детайли за европейските компании и инвестиционни продукти чрез единна точка за достъп

промените в европейските дългосрочни инвестиционни фондове, за да се улесни фирмите в създаване и предлагане на пазара тези продукти, особено за инвеститорите на дребно, след като първоначалните нива на прием бяха бавни.

Инициативите трябва да бъдат съгласувани и приети от държавите-членки и Европейския парламент. Предложенията се основават на планове, записани миналата година в пакета от реформи на блока за стимулиране на икономиката след пандемията.

Комисията също така планира да облекчи някои правила за листване на компании, набиращи пари на публичните пазари на ЕС, които ще бъдат изложени в законодателно предложение през втората половина на 2022 г. Следващата година тя ще работи и върху дългоочакваното хармонизиране на правилата за корпоративна несъстоятелност, въпреки че това ще зависи от текущите дискусии с държавите-членки и Европейския парламент.