ЕС планира да разхлаби правилата за интелектуална собственост на фармацевтичните компании

Целта на блока е развиващите се страни да могат да произвеждат ваксини на местно ниво без да се налага да плащат за патент на фармацевтичните гиганти

18:04 | 24 ноември 2021
Обновен: 19:11 | 24 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Bloomberg LP
Bloomberg LP

ЕС предложи на развиващите се страни да им бъде разрешено да произвеждат ваксини срещу Covid-19, смекчавайки защитата на интелектуалната собственост на фармацевтичните компании.  

Валдис Домбровскис, комисар по търговията, който се противопостави на плана за намаляване на защитата на интелектуалната собственост, сега заяви, че съгласен да подкрепи ограничени изключения. 

Индия и Южна Африка настояват за премахване на контрола върху интелектуалната собственост, така че местните производители да могат да копират продукти като AstraZeneca и Pfizer, без да им плащат авторски права. Домбровскис предложи целенасочено освобождаване от задължителни лицензи, което ще позволи на правителствата да принудят производителите да предадат своите формули, за да създават по-евтини форми на ваксината.

Той разкри няколко детайла, но добави: „Това решение може да улесни производството на ваксини и други основни здравни продукти, които са ключови за региони като Африка, като същевременно запазва стимулите за иновации и инвестиции. „Защитата на патентите е от решаващо значение в това отношение, тъй като те са важни за страните, които искат да привлекат инвестиции и да имат експорт на технологии, за да развият собствен производствен капацитет. 

„Все още се надяваме да постигнем консенсус по този важен въпрос през следващите дни и да поемем сериозен ангажимент за постигането на тази цел.“

Министрите на търговията ще се срещнат в Световната търговска организация (СТО) в Женева следващата седмица, като темата за ваксините са на първо място в дневния ред. Въпреки че богатите страни администрират трети бустерни дози, много хора в развиващия се свят остават неваксинирани.

САЩ подкрепят пълен отказ от права на интелектуална собственост, но ЕС казва, че това ще намали стимулите за компаниите да харчат милиарди за изследване на нови лекарства.

Ходът на ЕС ще повиши надеждите за сключване на споразумение със СТО следващата седмица, но Индия досега отказва всякакъв компромис. Съвместното му предложение с Претория призовава всяко лекарство, което може да лекува Covid, да бъде лишено от ИС защита за три години.

Домбровскис каза: „Интелектуалната собственост е само едно парче в големия пъзел. Сътрудничеството с индустрията и инвестициите в производствен капацитет играят много по-голяма роля."