Европа все още води България по мобилни разплащания

Предизвикателство е да се привлекат повече потребители с дигитален портфейл, но и да се задържат дългосрочно, коментират експерти на Investor Finance Forum

16:47 | 22 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Investor
Investor

България изостава от тренда да се извършват финансови операции през мобилни приложения. През миналата година между 9 и 10% от потребителите са използвали този начин за разплащане, a очакванията за тази година са те да достигнат до 15%. Страната ни обаче остава в догонваща позиция - в Европа над 50% от потребителите извършват всички услуги през мобилните си приложения. Тези данни за тенденциите при предлагането на нови решения за финансовите услуги посочи на десетото издание на конференцията Investor Finance Forum, организирана от Investor.bg, Соня Бонова, главен изпълнителен директор на дружество Rilla, част от MFG.

Според нея през миналата година се откроиха няколко тенденции във финтех индустрията – изключително бурно развитие на електронната търговия, от което се повлия финтех секторът, който е „печеливша симбиоза между финанси и технологии, поставени в услуга на по-лесни и достъпни услуги в полза на потребителите“.

Финтех тенденция

„Все повече търговци предлагат удобни за клиентите начини за разплащане. Трендът на бизнес модела при пазаруването „Купи сега, плати по-късно“ (Buy Now, Pay Later) резолира потребителското желание за по-голяма покупателна сила в момента на пазаруването. Тези модели са успешни и в България“, подчерта Бонова.

По думите на главния изпълнителен директор на дружество Rilla бъдещето на отвореното банкиране зависи от потребителското доверие при потребяване на финансови продукти и услуги.

„Важна е дигиталната подготвеност на потребителите, а от финтех индустрията се очаква да има обучителна роля, за да се чувства сигурен потребителят във финтех платформите. Има консервативен подход при предлагане на тези услуги и трябва да убедим потребителите, че могат да са сигурни като при традиционните банкови услуги“, посочи Бонова.

В дружество Rilla вече се работи в тази посока, като то ще позиционира като „супер апликация“ финансово приложение, което има амбицията да прави всички финансови услуги на потребителя.

Петър Ризов, стратегически консултант в MyFin, напомни, че в рамките на една година в резултат на пандемията „хората се научиха, че няма страшно да пазаруват онлайн“. Той подчерта, че потребители, които започнат да употребяват мобилен портфейл, трудно се връщат към стария начин за плащания, защото са убедени в новите възможности, предлагани от финтех.

Боян Янчев, главен технологичен директор в компанията Lirex, е категоричен, че все повече ще се работи в посока към интегрирани решения. За пример той даде използването от все повече компании на облачни решения, като от година и половина все повече от тези елементи се използват от финтех сектора и банките.

Предизвикателствата

Соня Бонова смята като предизвикателство не само да се привлекат повече потребители, притежаващи дигитален портфейл, но и да ги задържат дългосрочно. Експертът отбеляза, че това е една от целите на обучението на потребителите.

Банковият сектор беше най-нереформираният, но в сътрудничество с финтех компаниите, показва на хората предимствата на дигиталните услуги, посочи от друга страна Ризов. Той обаче смята, че за това не може да помогне нито държавата, нито регулации.

Боян Янчев подкрепи думите му с пример назад във времето при създаването на Централния кредитен регистър, което отне няколко години и струва доста пари.

„Виждаме как се променят цените – фокусът на платформите се сменя и при финансирането, като държавата може да закупи платформи като привлече дългосрочно финтех компании“, очаква той.

Соня Бонова е убедена, че това ще се случи при създаване на конкурентна среда, което се споделя и от Петър Ризов: „фундаментът на индустрията зависи от това и става по-лесно и по-добре, когато има повече доставчици“.

Той даде пример как потребител на финансови услуги се подписва 46 пъти, за да стане клиент на дадена банка, докато предимството на финтех компаниите е да изискат само две снимки на телефона и подпис. По думите му за това е допринесло и отпадането на регулаторни изисквания за финтех компаниите.

„При биометрията изчезват банки и формуляри по електронен път“, обобщи Боян Янчев.

Соня Бонова потвърди, че банки и финтех си сътрудничат, но смята, че напоследък те по-скоро се конкурират, защото банките разполагат със сериозна потребителска база. Тя е убедена, че от по-бърз темп на извършване на услугите ще спечелят потребителите, а това няма да стане без финтех компаниите.

„Регулациите са важни, но хората са чувствителни, когато става въпрос за пари и това е добре от гледна точка на регулациите“, посочи Петър Ризов и се пошегува с мечтата на финтеха – да стане банка или да бъде купен от банка.

Той смята, че партньорството улеснява, но в известна степен в това сътрудничество има и зависимост.

Боян Янчев напомни, че банките имат традиционно добри бюджети, които осигуряват сигурността при дигиталните операции, но и финтех секторът обръща внимание на защитата на потребителите като разчитат на добри контакти с тях.

Повече изкуствен интелект

Експертите са единодушни, че внедряването на изкуствения интелект в услугите на финтех компаниите ще предоставя на потребителя персонализирана услуга. Според тях бъдещето на маркетинга е в персонализираните продукти с послание.

Петър Ризов обобщи, че Европа изостава технологично и догонва азиатските компании – дигиталните портфейли в европейските банки са едва 46%, докато в Китай само две компании правят 96% дигитално банкиране.

Екологични стандарти

„Наблюдаваме сред младите активни поколения как екологичният отпечатък и чувствителност да се потребява продукт или услуга стават все по-определящи. Ще пуснем карта от биоразградим материал“, съобщи на форума главният изпълнителен директор на Rilla.

Петър Ризов напомни, че клиентите на MyFin вече разполагат с такава карта. Той съобщи за друга инициатива на компанията – на всеки брой издадени карти да засаждат по едно дръвче, като вече работят по проекта с Община Кюстендил.

Боян Янчев увери, че Lirex е част от кръгова икономика от няколко години, като изискването е дистрибутори и доставчици да са част от процеса.

Пазар и дигитални валути

Участниците във форума са категорични, че приемането на дигиталните валути от централните банки ще повлияе на сектора, но това ще е в обозримо бъдеще – дигиталното евро е в проучвателна фаза от Европейската централна банка и ще се въведе най-рано през 2024 г., като бъде на 100% обезпечено.

„Към криптовалутите аз бих подходила по-консервативно, те не са регулирани и не виждам да станат масов метод за разплащане“, е мнението на Соня Бонова.

Петър Ризов прогнозира, че дигиталните валути са фактор, който ще промени банките, след което те ще се фокусират изключително върху кредитирането, докато финтех компаниите ще имат повече възможности да оперират на технологичния пазар.

Двигатели на растежа

„В Rilla ще запазим своите потребители като им предоставим нефинансови услуги, свързани с лайфстайла, като ги обединим в една екосистема“, разкри новостите, които ще предложат на потребителите Бонова.

Петър Ризов също подчерта, че в MyFin разчитат на изграждане на екосистема, като очакват догодина потребителите да ползват дигитален портфейл, но двигател на растежа според него ще е маркетинговият похват за предаване на послания „от уста на уста“.

Той съобщи и новости на компанията, която заедно с Първа инвестиционна банка ще предложи на клиентите си допълнителни услуги, свързани с инвестиране през платформата, на акции и суровини.

Дискусиите от залата на форума се излъчват и на живо на Investor Media PRO и в каналите на Investor.bg.
Генерален партньор на конференцията е Fibank. Основни партньори на събитието са ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, MFG и Българска фондова борса. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, LIREX, Software Group, MEDICAL DENT и лаборатории ГEНИКА.

Институционални партньори на юбилейното издание на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститорите в България, Асоциацията на българските лидери и предприемачи, Български форум на бизнес лидерите, Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия, Британско-българска бизнес асоциация, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Sofia Tech Park и Висшето училище по застраховане и финанси.

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, списание BusinessGlobal и SeeNews.