Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Финансовият апокалипсис засега е абстракция

Емил Хърсев, финансист, "Светът е бизнес", 01.11.2021

21:15 | 1 ноември 2021
Автор: Веселин Николов

Има литературни произведения, които описват сценарии, в които кредиторите отказват да купуват ценни книжа от задлъжнели държави. Всичко това, което държавите дължат се счита за безрисков актив на финансовата система и няма как да бъде отписано. Отписването на тези дългове би означавало срив на банковата система. Това каза финансистът Емил Хърсев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Около 20% от банковите активи са държавни ценни книжа. Цялата система на финансовата сигурност се крепи върху тях. Ако това, което сме считали за безрисково – това означава да отпишем пенсионната, осигурителната и банковата системи, каза той. 

Хърсев посочи, че промените в механизма за финансова стабилност на Европейския съюз, които ще позволят държавната задлъжнялост да достигне до 100% от БВП, отразяват един от главните проблеми на финансовия свят в днешно време – презадлъжнялата държавата. Финансисът споделя мнението на управите Федералния резерв на САЩ и Bank of England – че инфлацията е временно явление и е естествена реакция на събуждане на една причинена от пандемията рецесия. Преди това 10 години беше изкуствено икономиката беше задържана изкуствено.

Според него пълно затваряне в България, по примера на Австралия е невъзможно, защото географията и икономиката на страната не го позволяват. Същевремемно той е на мнение, че мерките за пълно затваряне, които действаха в Австралия и Нова Зеландия са били "икономическо самоубийство" и държавите са в практически фалит. 

Хърсев е скептичен и към протестите срещу наложения в България "зелен сертификат", защото алтернативната му означава да се блокира икономиката.

"Простестите са по-скоро породени от натрупания опит, че всеки, който „пропищи“ получава някаква подкрепа на държавата. Все пак да не забравяме, че баровете и заведенията са 10 на 100 от БВП. Не мисля, че спадът от оборотите е над 50%, като всеки си го смята както му е добре", каза Хърсев.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Всички издания на "Светът е бизнес" може да намерите тук.