Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Социалните мрежи трябва да станат част от образованието

Светлин Наков, предприемач, съосновател и мениджър на SoftUni, „Светът е бизнес“, 07.10.2021

21:02 | 7 октомври 2021
Автор: Александра Попова

В последно време ролята на училището намалява, докато социалните мрежи стават все по-влиятелни. Според мен в някакъв момент трябва да бъдат интегрирани в образователния процес. Иначе децата ще растат в два паралелни свята – готиния свят в мрежата и злия, в който само трябва да учиш и да слушаш учителите си. Това каза Светлин Наков, предприемач, съосновател и мениджър на SoftUni, "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. 

Гостът смята, че най-големият проблем в образоването в България, е недостигът на учители. Ако има добре обучени учители, те ще намерят правилните инструменти, с които да подобрят образователния процес. 

"Трябва да има правене в ученето. В нашата гимназия учим децата на практика. Винаги си отговаряме на въпроса къде теорията може да бъде използвана на практика. Това е начинът да запалиш интереса на децата. Ние учим умения, а не знания".

Друга тема от разговора беше новината, че бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън е обвинила компанията, че приоритизира печалбата пред безопасността на хората и нарушава демокрацията. Тя оправи критики и към Instagram, като заяви, че е вреден за здравето на децата.

"Facebook като една бизнес организация няма как да не е задвижвана от стремежа за по-ефективна работа и по-голяма печалба. В сферата на маркетинга това означава да ангажираш по-голяма аудитория. Нормално е тя да бъде ангажирана със скандали".

"Аз вярвам, че бизнесът работи с данни. Често се изпробват различни варианти и се вижда кой е работещ и ангажира най-много хора. Целта на Facebook е да задържи вниманието на потребителите си, за да им продава реклами. Ако това не се случи, те ще отидат в YouTube, например. Всяка платформа в същността си се опитва да задържи вниманието на хората и да получи приходи чрез реклами", каза Светлин Наков.

"Монополите рушат демокрацията. Когато съсредоточиш огромно количество ресурси и власт върху едно нещо, било независимо дали е социална платформа или вестник, винаги може да се стигне до злоупотреби".

Светлин Наков смята, че регулациите в социалните мрежи ще доведат до цензура. Трябва да се работи в посока разбиване на монопола, защото ако има 26 социални мрежи, които имат равен дял, ситуацията би била различна.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.