Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Следващото правителство трябва да наблегне на възстановяване доверието в институциите

Любомир Стефанов, политолог, „Светът е бизнес“, 09.06.2021г.

21:03 | 9 юни 2021
Обновен: 21:25 | 9 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Следващото правителство трябва да постави в сърцето на политиките си и програмите си възстановяване на държавността в България. Под това аз разбирам възстановяване доверието в институциите. Когато някой български гражданин има нужда от нещо да не търси „свой човек“ някъде, а да отива на съответното гише, при съответната служба, срещу съответната такса, която да му свърши работа. Това каза политологът Любомир Стефанов, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

„Единственото, което трябва да направим, е да оставим институциите да си вършат работата без политически протекции“, добави той.

По темата за закона „Магнитски“, най-големия пакет санкции, който е виждала България, Любомир Стефанов смята, че това действие показва, че американците внимават, знаят, следят и вземат мерки, когато е необходимо.

„В духа на закона „Магнитски“ България би трябвало да направи свой собствен прочит на лицата и фирмите, които са свързани. Нужно е да бъдат осветени тези интереси, да ги чуем, да ги видим и да стоят в един забранителен санитарен списък. Да бъдат обект на съответните мерки. От там нататък да бъдат възстановени средствата, които са усвоени по съмнителен начин“, добави той.

Стефанов отбеляза, че Брюксел всеки път твърди „увеличете си ефективността, нека да има присъди“.

„Добре, но с пробита прокуратура, разнищена, зависима и неефективна няма как да имаш ефикасност. Не могат да се случат присъди, когато обвинението не работи като такова. Това пожелателно говорене няма как да има резултат.“

От друга страна, политологът обясни, че ЕС не е толкова тясно политическо обединение, за да си позволи да навлиза в такива интимни области на държавите.

Може да има консултативен, препоръчителен интерес. И тук е тънкият момент – докога така? Докога американците ще играят оперативната сила,  която наистина може да наложи санкции? Европейският съюз не може ли?“

За посещението на Байдън в Европа, политологът смята, че американският президент ще препотвърди връзката между САЩ и техните стратегически партньори.

„Америка също има пробойни в политиката. Тя не твърди, че е перфектна както Русия и Китай. Смятам че човек с житейския опит на Джо Байдън, и в личен, и в политически план, може да достави тази убедителност, която светът има нужда да чуе от Америка. А именно, че Америка е партньор, който не желае другите да стават като него, но е готов да им окаже помощ ако искат да се възползват от услугите и добрите му практики.“, коментира още той.

Целия разговор можете да видите във видеото.

Всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да гледате тук.