Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Локдаунът ще затрудни комуникациите между политици и граждани

Любомир Стефанов, политолог, Светът е бизнес, 19.03.2021

21:03 | 19 март 2021
Автор: Николета Рилска

Въвеждането на пълния 10-дневен локдаун у нас, който трябва да изтече точно преди изборите, се отразява допълнително на вече затруднените физически комуникации между политици и граждани. Това заяви политологът Любомир Стефанов в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Предстои да видим дали партиите ще се ориентират правилно в каналите за комуникация. Хартиените брошури и програмите в пощенските кутии вероятно ще се превърнат отново в добре работещото старо средство”.

"Ако успее на първо четене да се сформира правителство у нас, то ще бъде коалиционно", смята Стефанов. По негови думи обществото очаква да види съдържание в политическите кампании, не само лични нападки.

“Искаме съдържание за доверието, което пък партиите искат от нас в аванс”.

“За момента има само декларации, но съдържанието е в много ограничено количество”, отбеляза Стефанов.

“Визията за 4 години напред неминуемо е свързана с обещанията за справяне с пандемията... Не се чува икономиката в каква посока ще се развива и каква е перспективата за нея... Има индикации и обещания, но не се вижда прагматичното им визуализиране пред очите на българските граждани”.

Гостът обясни, че причините за настоящата ситуация са комплексни. “Не трябва да се забравя и капацитетът”, изтъкна той.

“Какво могат партиите да произведат зависи от това какви експерти и какъв потенциал са натрупали. Положението не е обещаващо и затова доверието на българските граждани е толкова ниско”.

По негово мнение българските граждани все пак ще гласуват и избирателната активност няма да е много ниска, но няма да достигне и порядъка на 60-70%.

Стефанов коментира и бавната ваксинационна кампания в Европейския съюз. Той отбеляза, че проблеми в това отношение имат също във Великобритания, в Индия, в САЩ. “Има си причини за това и те са глобални и икономически”, посочи гостът.

“Въпрос на време, на логистика, на лицензи, на практики и разрешителни е процесът да бъде отново ускорен”.

Според политолога решението на Великобритания за увеличаване на военния ѝ арсенал се дължи на нуждата на страната от “напомпване на самочувствието” - да убеди себе си и света, че отново е глобална сила. Той обаче изтъкна, че тежестта за Кралството от подобен ход би била значителна, имайки се предвид Brexit и коронакризата.

Стефанов се спря и на срещата на високо равнище между САЩ и Китай в Аляска. Какво каза по темата и как коментира мнението на американския президент Джо Байдън, че руският му колега Владимир Путин е “убиец” - разберете във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.