Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Предстоящото машинно гласуване: Обект на повече въпроси, отколкото отговори

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 13.01.2021

21:02 | 13 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Изключително вредно е да се насажда идеята, която се лансира от месеци у нас, че парламентарните избори ще бъдат откраднати, особено при положение, че ще бъдат проведени в рамките на извънредна епидемологична обстановка. Разклатеното доверие на българското общество в изборния процес и вярата, че техният вот е механизъм на промяната, не трябва по никакъв начин да бъдат разбивани. Това коментира Христо Панчугов, политолог, в предаването "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков

Христо Панчугов изрази скептицизъм, че организирането на изборите по пощата е постижимо в рамките на два месеца

"Към този момент никой от властимащите не си е направил труда да попита Българските пощи дали имат способността да се захванат с този процес - какви гаранции биха могли те да предоставят относно запазване тайната на вота и дали писмата нямат да бъдат загубени ... ако доверието на българските избиратели в пощите е изключително минимално, то неминуемо такова ще бъде тяхното отношение към самия изборен процес"

По отношение на машинния вот политологът коментира, че сертифицирането на машините не е достатъчно само по себе си - "процесът по установяване на техническата изправност трябва да бъде публичен, както и да бъдат разиграни различни сценарии при потенциална повреда на техниката, за да може съмнението на българския гласоподавател да бъде сведено до минимум"

"Кога в следващите два месеца ще бъде направена една секция, в която реално да се тества как функционира машинното гласуване, тоест реално хората да отидат да пуснат бюлетина, за да се разбере дали машините действително работят; имат ли технически проблем и как може той да бъде разрешен; какво се случва, ако машината се счупи в изборния ден и при това положение как гражданите биха дали своя глас?

Според Христо Панчугов това са въпроси, които все още нямат отговор и липсата на яснота би породила притеснение в българския електорат.

"Ние все още не можем да решим как да изглежда организацията на предстоящия изборен процес в ситуация на пандемия. Може би консултациите на президента трябваше да се състоят първо с ЦИК, да бъде установена процедурата и след това да се търси консенсус между различните политически фракции"

Още по темата за предстоящите избори у нас, както и за случващото се в САЩ и опасностите пред свободата на словото, може да видите във видеото

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.