Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Журналист: Бюджетният дефицит не е прокрустово ложе

Димитър Събев, икономически журналист, Светът е бизнес, 08.10.2020

21:02 | 8 октомври 2020
Обновен: 21:53 | 8 октомври 2020
Автор: Николета Рилска

Със сигурност в бюджета за 2021 г. ще бъде заложен дефицит, вероятно около 3%. Това каза Димитър Събев, икономически журналист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков

Събев отбеляза, че дефицитът е инструмент за гъвкава икономическа политика, въпросът е как и защо ще бъде харчен освободеният с негова помощ публичен ресурс.

“Бюджетният дефицит не е прокрустово ложе”. 

“Не е разумно да се разтварят широко кесиите, особено при положение, че общественото доверие към държавните политики не е никак високо. В случая можем да кажем, че само се ощетяваме, когато държим да имаме толкова чудесни макроикономически показатели”, изтъкна журналистът. 

Той посочи, че одобрява идеята за по-гъвкаво отношение към дефицита като антикризисна мярка, но ще бъде критичен към начина, по който се харчат публичните средства. 

“В Бюджет 2021 г. почти със сигурност ще излезем на дефицит. И излишъкът, и дефицитът отразяват нагласите на управляващите. До 2019 г. нагласите бяха, че малките страни в Източна Европа трябва да поддържат бюджетни излишъци. В момента нагласите са, че дефицитите са разрешени, вероятно ще се вмъкнем в очакваните 3%”. 

Събев коментира и приложените от правителството антикризисните мерки до момента. Той посочи, че според бизнеса мярката за запазване на заетостта 60 на 40 е неефективна и пренасочва пари към сектори с ниска добавена стойност в икономиката. 

В глобален мащаб журналистът изтъкна силното икономическо представяне на Китай, като посочи, че коронакризата може да направи страната по-силна отпреди. Той добави, че за сметка на това ролята на Европа в света отслабва, тъй като тя не може да приеме промените. 

Вижте целия разговор във видео материала

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук