Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дацов: Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без да се отклонява в значителни граници

Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър, Светът е бизнес, 24.09.2020

21:08 | 24 септември 2020
Обновен: 07:58 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Дефицит в рамките на максимум 1,5-2% от БВП може да бъде планиран за следващата година и е препоръчително да бъде направено. Бюджет 2021 може да бъде под контрол, без да се отклонява в значителни граници. Това заяви Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Поради наличето на един недостатък в българската система, кризата не оказва остър натиск върху бюджета на България. Това се дължи на факта, че сме недоразвити от гледна точка на социална система. България е държавата, която има много малко социални продукти като брой и като обем... Това е сферата, където най-често  нарастват разходите рязко в условия на криза и поради недостатъците в системата отклоненията на българския бюджет не са толкова големи".

По думите на Дацов "българската данъчна система е добра -  вижда се и през 2009 г. и сега как бюджетът реагира много балансирано". Той отбеляза, че налице е загуба на приходи, които за първото тримесечие са с 800-900 млн. под нивото от 2019 г.

"Към момента те се компенсират и отклоненията са около 500-600 млн. лв. спрямо същия период на 2019 г.", добави той. 

"500 млн. са приблизително 0,5% от БВП. Тази малка част на въздействие е доказателство, че системата реагира страхотно и е в много добро здраве".

По отношение на емисиите еврооблигации, които България емитира, Любомир Дацов заяви, че "тази сделка щеше да бъде чудесна, ако имаше доверие между обикновените граждани и правителството".

"От бюджетна гледна точка не съществува причина, нито излизат сметките, които да аргументират взимането на такъв размер дълг. Това приблизително е 4,4-4,5% от БВП наведнъж, което е огромна сума за размера на българската икономика".

Целия разговор с бившия заместник-финансов министър може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.