Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Дипломат: Който владее Либия, владее и Централна Африка

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, Светът е бизнес, 25.09.2020

21:06 | 25 септември 2020
Обновен: 21:49 | 25 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Който владее Либия, владее и централните адрикански държави, заяви Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването  "Светът е бизнес", с водещ Ивайло Лаков.

"Високият градус на напрежение от страна на Франция по отношение на либийския конфликт и острите реакции на Версай не са необосновани. До тук се стигна поради пряката намеса на турската армия в Либия, която е опорната точка за присъствието на Франция в централна Африка и затова залозите са огромни. От едната страна са Турция, Италия и Катар, а от другата - Египет, Франция, подкрепяни негласно от САЩ и Русия. Именно поради тази причина мирът в региона остава далечна перспектива". 

"Трябва да се уточни, че и правителството в Триполи, и парламентът в източната част на генерал Халифа Хафтар са признати от ООН. Още повече, парламентът е пряко избран, докато правителството на Файез Сарадж е назначено", уточнява гостът. 

Според него обаче по-интересен е друг аспект - бащата на Файез Сарадж е участвал в управлението на крал Идрис, който е бил първи приятел с Мусолини - а оттам е и италианската връзка и подкрепа. А генерал Хафтар е завършил академията Фрунзе и 30 години след това е бил под егидата на ЦРУ.

"По друг начин казано - с тези хора няма как да бъде постигнат мир в Либия", смята Димитър Гърдев. 

Димитър Гърдев заяви, че военно присъствие в Либия "има всякакво, но официално е само турско, тъй като парламентът на Турция гласува изграждането на две военни бази -  едната от които е била атакувана от неизвестни изстребители, влезли във въздушното пространство на Либия от Египет. По думите му само марката на изстребителите е известна и тя е френска."

"Това, което Ердоган се опитва да направи е да завладее град Сирт заради нефтените залежи и да разполага с пълната възможност да експлоатира петрола на страната. Египет много сериозно се противопостави на този ход и беше гласувано от парламента да навлезе в Либия,  ако бъде премината имагинерната червена линия около този град". 

По думите на Димитър Гърдев ситуацията в Либия е "патова" и е нужно незабавно политическо решение. 

Още по темата за Либия, както и за аферата "Навални" и политическата ситуация в Беларус, може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук