Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Психолог: Новата реалност е свързана с ефективност, здраве и удовлетвореност

Пламен Димитров, психолог, представител на ComPsych, Inc., USA за България, Светът е бизнес, 27.08.2020

21:03 | 27 август 2020
Обновен: 21:17 | 27 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Новата реалност е преживяването, че трябва да организираме живота си по нов начин, за да бъдем ефективни, здрави и удовлетворени. Трябва да сме по-рефлексивни и бързо да се учим от опита. Може да се провеждат кратки разбори на ситуациите с отговор на въпроси как се чувстваме и от какво се нуждаем. Това мнение изрази Пламен Димитров, психолог, представител на ComPsych, Inc., USA за България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на психолога много водещи компании са преосмислили своите управленски и организационни практики. Сред тях редица застрахователни и търговски фирми успяват да създадат подходящи условия и за работата със свои клиенти.

"Хората откриха, че могат да бъдат много по-отговорни и организирани. Работейки с мениджъри и екипи в режим на работа от вкъщи, екипната работа все повече дава благоприятен ефект, когато мениджмънтът разбира колко автономни са служителите".

"Хората откриха резерви за икономия на време. Много неща могат да се свършат с кратки съобщения, затова те се отказват от офис пространства", посочва гостът.

Димитров обясни, че стоенето пред лаптопите не е благоприятно за децата, защото разсейва вниманието им от важни моменти. "Много деца намалиха рязко физическата си активност. Междуличностните контакти са важни за социализацията. Това влияе на психичното им здраве", допълни той.

"Някои деца имат свръхбдителност за пазене, стават обсесивни по отношение на хигиената. Има и деца с кошмари, както и такива със сериозни емоционални проблеми и склонност за по-агресивни начини за справяне с трудностите".

Пламен Димитров прогнозира, че връщайки се в училище, е възможно да има прояви на насилие и фрустрация. Отделно той отбеляза, че вече нарастват случаите на самоубийства, домашно насилие и повече хора на самолечение.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.