Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Каква промяна може да донесе стратегията за висшето образование у нас?

Проф. Борислав Борисов, председател на УС на Камарата на преподавателите във висшето образование, Светът е бизнес, 21.08.2020

21:03 | 21 август 2020
Обновен: 14:29 | 22 август 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Стратегията за висшето образование, която се обсъжда, е част от планираните в последните години реформи. Но тя има несъвършенства от методологическа и съдържателна гледна точка. Трябва ни стратегия с мерки, касаещи всички заинтересовани обществени структури, коментира проф. Борислав Борисов, председател на Управителния съвет на Камарата на преподавателите във висшето образование, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По повод факта, че българските висши училища се сриват в световните класации гостът обясни, че и новата стратегия 2021-2030 г. няма да подобри нашите позиции в класациите, ако "не се бръкне дълбоко в същността на проблема".

"Суот анализът в стратегията за висшето образование методологично е неправилен, не е достатъчно задълбочен. Има пожелателни, общо представени като лозунги цели и задачи".

По думите на проф. Борисов голям проблем в разминаването между ценностния проблем и потребностите на обществото.

Той застана зад тезата, че стратегията трябва да е насочена и към държавните структури и партньорите на висшите училища.

"Младите търсят възможности за кариерно развитие и по-добро възнаграждение. Но грижата за тях не се изразява в това да дискриминираме по-възрастните".

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.