Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Журналист: Важно е, че европейската помощ ще стигне и до Северозападна България

Момчил Инджов, журналист, кореспондент на Клуб 'Z' в Брюксел, Светът е бизнес, 21.07.2020

21:03 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Европейският съюз (ЕС) е доказал, че винаги може да намери разрешение на някои въпроси. Вярвам, че и относно върховенството на закона в определени страни може да се намери такова. Това заяви Момчил Инджов, журналист, кореспондент на Клуб 'Z' в Брюксел, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Френско-германският мотор винаги е бил силен. За първи път имаше много противоречия в последните години, те бяха изчистени и накрая и двете страни създадоха идеята за този фонд за възстановяване от кризата".

По повод част от показателите за отпускане на средства журналистът обясни, че Полша и Унгария имат сериозни проблеми с върховенството на закона.

"В Унгария има желание за контрол върху неправителствените организаци, а в Полша проблемът е съдебната система", подчерта Инджов.

"Важността на европейската помощ от 29 млрд. евро за България се изразява най-вече в подкрепата за Северозападна България".

По-рано през деня от думите на премиера Бойко Борисов стана ясно, че в новия бюджет на ЕС и за първи път за страната ни са предвидени и допълнителни 200 млн. евро за най-слабо развитите региони - за засилването на конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места.

По отношение на общия дълг, който води към финансова интеграция, Инджов отбеляза, че с тези заеми се слага край на голямата държавна намеса.

Гостът коментира и темата за случващото се в Белгия във връзка с пандемията.

"България бе извадена от списъка с безопасни страни и не се препоръчва пътуване до нея. От две седмици във всички магазини в Белгия се влиза с маски. Заведенията работят. Пандемията нанесе удар на пивоварната промишленост, който е важен отрасъл в страната", разкри той.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.