Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ю. Попов: Пари от ЕС без стратегически реформи ще закопаят бъдещето ни

Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник на ЦИЕ на Европейската климатична фондация, Светът е бизнес, 20.02.2020

21:03 | 20 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Ако на България бъдат предоставени пари по линията на спасителния план на Европейския съюз (ЕС) без стратегически реформи, ще има много ограничен ефект и това ще ни закопае по отношение на бъдещето развитие. Важно е средствата да се отделят за икономическа модернизация, заяви Юлиан Попов, бивш министър на околната среда и старши политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Според госта е съвсем естествено държавите с по-строги политики като „пестеливата четворка“ да имат изисквания към изразходването на средствата от фонда за възстановяване на ЕС от кризата.

"Нещата са малко по-сложни от разбирането „те няма да ни дадат пари, ако не направим реформа“. Важно е да има средства за възстановяване и реформа. Важен е и типът реформа".

По повод сблъсъка на Унгария с Холандия в контекста на спасителния план Попов каза, че Унгария е тежък случай, защото там се комбинират проблеми на върховенството на закона с антиевропейска риторика. 

Гостът взе отношение по темата за зелените политики, като изтъкна, че трябва да имаме стратегия във връзка с транформацията на енергийния сектор.

"Регионът "Марица-Изток" има потенциал в енергийната сфера като цяло. Преоборудването на ТЕЦ-овете с работа на газ е реалистично, но не е разумно – ще създаде неефективни газови централи. Редно е да има нови, супермодерни газови централи, но тогава ще възникне проблем с безработицата. Газът ще последва съдбата на въглищата".

Попов смята, че трябва да мислим в посока интегриране в рамките на на електроенергийния пазар в Европа.

По думите на бившя министър на околната среда Европейската комисия би одобрила идея да се изгради на ниска цена голяма вородна централа с голям соларен капацитет на територията на "Марица-Изток".

"България може да стане център на възобновяемата и водородна енергетика бързо и безболезнено. Това ще реши индустриалния проблем, проблема с работните места и стратегическия проблем на България за място на енергийната карта в Югоизточна Европ", отбеляза още Юлиан Попов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.