Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Д. Манолов: Извънреден труд трябва да ползва този работодател, който може да си го плаща

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", Светът е бизнес, 29.06.2020

21:00 | 29 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Настояваме да бъде ограничена възможността за сумирано изчисляване на работното време, защото тази мярка дава възможност да се полага извънреден труд, без да се плаща. Цели се извънреден труд да се ползва тогава, когато е платен. Така председателят на "КТ Подкрепа" Димитър Манолов коментира настояването на синдикатите за нормативна промяна относно сумираното изчисляване на работното време в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Над 100 хил. работници са подкрепили подписката, внесена от двата синдиката в парламента. В диалога с работодателите се договаря също заплащане на нощния труд като функция от минималната работна заплата, така че когато тя започне да се договаря по икономически сектори, нощният труд да се доближи до реална икономическа оценка, стана ясно още от разговора.

"Извънредният труд в България е толкова евтин, че той провокира към злоупотреби с полагането си. Създава възможности за нелоялна конкуренция между стопанските субекти".

По темата за енергетиката и резервите на България по отношение на зеления преход гостът предупреди, че спиране на работа на мините и въглищните централи в Маришкия басейн ще има опустошителен ефект със загуба на работа за 120 хил. служители по линия на веригата на доставките. Според него диалогът с Европейската комисия е неефективен, защото е догматичен. Той заяви, че е необходим позитивен генератор на идеи за развитие и въглероден преход в българската икономика, какъвто все още няма.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.