Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Има ли място Зелената сделка в плановете на ЕС за икономическо възстановяване?

Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, Светът е бизнес, 16.04.2020

21:07 | 16 април 2020
Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз вероятно ще се опита да приложи зелени критерии към финансирането, свързано с възстановяването на икономиката. В това няма лошо, стига да не се прекалява. Това каза Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

“Трябва да се измислят изключително умни механизми. Ако Западна Европа се опита да продължи със Зелената сделка, без да обръща внимание на икономическата реалност в момента, сделката много бързо ще загуби политическа подкрепа”, посочи Рашев.

Според него настоящата криза, предизвикана от коронавирусната пандемия, не се решава на европейско, а на национално ниво. По повод ситуацията в блока и опитите за едиини мерки срещу пандемията, Рашев отбеляза, че ако Нидерландия се превърне в следващата Великобритания, това ще сложи края на ЕС.

Ескпертът смята, че след първия пик на пандемията, който вече са достигнали Германия и Австрия, ще последва и втори, след като икономиките отворят. Въпреки това той посочи двете страни като оптимистичен пример за преминаване през пика с ниски нива на заразяване и смъртност.

Според Рашев, след като икономиките в Западна Европа и САЩ заработят, нещата ще започнат да се връщат на местата си, а ударът ще е дългосрочен за туристическия сектор и авиационната индустрия.

“Факт е, че кризата с коронавируса изчисти атмосферата, защото там, където икономиката спира, замърсяването намалява. Това обаче ще е много краткосрочно явление”, добави Рашев.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” може да откриете тук.