Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Протестите в Сърбия - стремежът към граждански права и политически плурализъм

Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, Светът е бизнес, 26.03.2019

22:00 | 26 март 2019
Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Не трябва да обединяваме всички протести на територията на Западните Балкани под общ знаменател. В Сърбия до голяма степен хората са уморени от президента Александър Вучич и от контрола, който той упражнява върху цялото обществено пространство. Няма място за съществуване на опозиция. Хората протестират за граждански права и политически плурализъм. Това коментира Весела Чернева, директор на българския офис на Европейския съвет по външна политика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Протестите в Албания са на друга основа, отбеляза директорът на българския офис на Европейския съвет по външна политика. "Опозицията там участва в парламентарния живот, но там пък тя реши да се самоизключи", поясни тя.

"Стабилно е управлението на Вучич, доколкото той е единствената политическа алтернатива заедно със своите прототипи. Опозицията винаги е била много разединена. Енергията, която той отдели по темата Косово, консолидира сърбите зад него".

Преспанското споразумение, подписано между Атина и Скопие, уреждащо спора за името на Македония, наистина е действало като бялата топка в билярда, посочи Весела Чернева. "В Сърбия можеше да се усети едно недоволство, че не тя е центърът на случващото се на Балканите и че лидерите в региона са други. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев и премиерът на Гърция Алексис Ципрас успяха да постигнат много", допълни тя.

"Фактът, че Македония и Гърция се договориха, накара Вучич и косовския президент Хашим Тачи да се активизират, но изглежда, споразумението между Косово и Сърбия е блокирано засега".

Сърбите протестират, защото в Сърбия има демократична енергия, уточни Чернева. "Сръбското общество се колебае дали е дошъл моментът, в който Вучич да започне да напуска малко по малко всички институции на властта. Степента на разочарование в Сърбия и на база на предишно управление е висока от доста години", обобщи тя.