Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Започна конференция Християнските корени на Европа във Велико Търново

Доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Католическия университет в Милано, Италия, Светът е бизнес, 25.05.2018

22:00 | 25 май 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Форум „Християнските корени на Европа“ започва днес във Велико Търново и ще продължи до 27 май. В рамките на форума ще бъдат потърсени отговори на въпросите относно идентичността на Европа, коя е тя днес, откъде идва и каква е връзката с нейните християнски корени. Темата е изключително актуална, винаги предизвикваща интерес и невинаги достатъчно изчерпателна откъм различни гледни точки. Това каза доц. д-р Кирил Карталов, преподавател в Католическия университет в Милано, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Конференцията ще се състои от две части, които са с еднаква значимост и тежест. Първата част цели да намери съвременен отговор на въпроса коя е идентичността на Европа и кои са нейните християнски корени. Втората част ще бъде изцяло посветена на българския принос за формиране на християнска европейска идентичност.

Християнството от самото му създаване до днешните достатъчно бурни времена е в непрекъсната еволюция и трансформация. Но базата съществува, има я. 

Според доц. д-р Карталов напрежението относно християнството до голяма степен зависи от това кои са събеседниците и от начина, по които се води диалогът, тъй като в немалко случаи конфронтацията е напълно търсена.

Той коментира и първите пет години от понтификата на папа Франциск и го определи като коренно различен от този на предшествениците му, което най-вече се обуславя от знаците на времето му.

Търсенето на европейската идентичност днес минава през бедността, която отдавна е обект на внимание от Светия престол. Тази линия не е подобна на папа Бенедикт XVI и папа Йоан Павел II. Това са различни подходи и смятам, че днешният подход е изключително адекватен за това, което се случва най-вече с темата секуларизъм, бежанската криза, отчуждаването, защото бежанската криза не е основният проблем, отчуждаване има в самата Европа.

Относно християните в Близкия Изток той каза, че темата е третирана с голямо внимание. Идеята е да се излезе от напрежението чрез мирни средства. За мира на Континента добави, че основна роля има разумното управление на лидерите в момента, както и на тези преди тях.

По въпроса за опитите за сближаване с руската православна църква, доц. Кирилов отбеляза, че има изградена политика, която се следва от много години. По нея се работи бавно, но за сметка на това много стабилно, добави още той.

Вижте във видеото целия разговор по темата.