Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Батериите с твърд електролит ще са следващата революция в автоиндустрията до 2027 г.

арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria, „Светът е бизнес“, 04.03.2024 г.

21:02 | 4 март 2024
Обновен: 09:48 | 5 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Автосалонът в Женева бе най-влиятелното събитие в миналото, тъй като се счита, че градът е неутрална територия, където нито европейските производители имат домакинство, нито северноамериканските. Също така Женева дълги години беше любимо място на марките за суперавтомобили от типа на Ferrari и Lamborghini, където те показваха своите новости. Това заяви арх. Любомир Станиславов, председател на УС на Automotive Cluster Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Тазгодишното изложение в Женева като площ беше много по-малко от това, което сме свикнали да виждаме. Renault 5 беше голямата звезда на събитието и вероятно ще бъде най-голямата премиера за тази година. Това е нещото, за което всички говорят и другите все още не са могли да направят, а именно  - достъпен, малък електроавтомобил с пробег от порядъка на 400 км на цена от 25 000 евро, която е сравнима с конвенционален автомобил, коментира Станиславов.

По отношение на китайските производители на автомобили Станиславов отбеляза, че те харесват конвенционалния начин на показване на продажби на автомобили – създаване на класически шоуруми в центъра на градовете, което е немислимо за традиционните производители.

На практика производителите превръщат тези продажни сервизни центрове от класически дилърства в т.нар. delivery points – все повече се налага моделът, при който продажбата се извършва от самия производител в интернет чрез неговия уебсайт. Този център има единствено задачата да достави автомобила до крайния клиент или клиентът да го тества в реални условия, допълни Станиславов.

Китайските производители се възползват от това, че европейците и не само, се оттеглят от класическия начин на продажба на автомобили и опитват да използват този маркетингов похват, тъй като все още има хора, които предпочитат физическата покупка, смята Станиславов.

„Това са новите реалности в автомобилната индустрия – китайските производители усилено работят за това да заемат традиционното място на конвенционалните производители.“

Според Станиславов Европа и традиционните производители вече се обединяват в производството и разработката на електромобили особено що се касае до създаването на агрегати, батерии и мрежа от зарядни станции. Китайските производители в момента имат предимство по отношение на цените на компонентите – особено на батериите и на някои технологии, които са започнали да развиват с десетина години по-рано от европейските производители.

Тази година на Автосалона в Женева титлата за най-добър автомобил се присъди на един класически автомобил – новият Renault Scenic.

В момента живеем в период, в който едновременно съжителстват новото поколение електрически автомобили, plug-in хибридни автомобили, конвенционални хибридни автомобили, които не се зареждат в мрежата, конвенционални петролни и дизелови. Не на последно място има и водородни автомобили – дори Toyota преди няколко дни драстично намали цената на своя водороден автомобил, с цел да го направи по-атрактивен за масовата аудитория, изтъкна още Станиславов.

„Ако погледнем дългосрочно, истината е, че електрическите автомобили са безалтернативни, тъй като технологията на батериите се развива изключително бурно и не е далеч времето, когато ще можем масово да имаме на пазара автомобили с над 1000 км пробег с едно зареждане.“

Цената няма да бъде много по-различна от тази в момента, тъй като развитието на технологиите за батерии, ги поевтинява непрекъснато и също така се намираме на 2-3 години от първите масово произвеждани автомобили със solid state батерии, твърди Станиславов.

„Твърдотелните батерии са по-евтини за произвеждане от конвенционалните и при тях електролитът е заменен от електропроводима пластмаса. Това решава множество проблеми – може да се направи по-голяма енергийна плътност на батерията, абсолютна безопасни са и позволяват около 10 000 цикъла.“

Въпреки охлаждането продажбите на електрически автомобили продължават да нарастват в Европа. Ако погледнем статистиката за месец януари, ще видим, че в Европа са продадени малко под 1 млн. автомобила, от които около 11% са изцяло електрически. Това представлява 10% ръст спрямо предходния януари, отбеляза Станиславов.

„Заводите за конвенционално литиево-йонни батерии изискват минимални допълнителни инвестиции, за да могат да почнат да произвеждат solid state батерии. Масовото обръщане ще бъде в периода 2027-2030 г. – това е следващата голяма революция, която не само ще помогне на електрическата мобилност окончателно да завоюва мястото си, а да се появят и нови форми на транспорт. Благодарение на тези батерии ще можем да видим електрификация и в авиоиндустрията.“

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.