Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

България няма ефективен механизъм да отчита вътрешния туризъм

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в "Светът е бизнес", 15.09.2023 г.

21:06 | 15 септември 2023
Обновен: 10:15 | 16 септември 2023
Автор: Георги Месробович

Българският туризъм е стабилен, но механизмите, по които се осъществява преброяването на туристите, са меко казано лоши. Стандартът, който 2019 г. зададе в българския туризъм, се поддържа и днес. Данъкът от 9% трябва да бъде запазен, но кметовете на общини не правят достатъчно. Това коментира Румен Драганов, от Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Разликата е огромна между националната статистика за места за настаняване и реалния брой, заяви Драганов. Според него в началото на годината има ръст от чужденци, дошли в страната, последван от 9% спад за май, юни, юли в сравнение с 2019 г. Според националната статистика България има ръст от 4% спрямо 2019 г., считана за много силна година за българския туризъм. Според Драганов този ръст е от 1%, от което той прави заключение, че имаме бум на културния туризъм в градска историческа среда, а отчитаме спад по Черноморието.

Според него сив сектор има във всички области на българското стопанство, но проблемът е, че кметовете на големите общини нямат представа за броя на туристите в териториите на техните общини.

Проблемът е в броенето на туристи и посетители на градовете. Българите не биват преброени, когато пътуват в собствената си страна, заяви Драганов. Националната статистика показва крайно нисък брой легла за настаняване, а реалните числа са в пъти по-големи. Драганов казва, че най-много са пътуванията от категория пътуващи до роднини, близки и приятели, които също не влизат в статистиката. Голям фактор са и така наречените транзитно преминали - това са хората, които минават през страната, но не пренощуват. Тук проблемът е, че те не биват отчитани, дори и да използват местни услуги и заведения в градовете, през които преминават.

Институтът за анализ и оценки в туризма смята, че ще се реализират 12 милиона пътувания от чужденци и 24 милиона на българи в България.

„Туризмът става все по-стабилен и по-стабилен“, смята Драганов.

Данъкът от 9% за туризма и ресторантите показва, че държавата разбира от туризъм, смята Драганов. Тази допълнителна печалба ще бъде инвестирана за реклама на България. Така туроператори и хотелиери ще привлекат повече туристи, съответно повече приходи в техния сектор, допълни той.

Драганов критикува кметовете на общини, че не правят никакви усилия и инвестиции в привличането на туристи, но „раздават безразборно разрешителни за строеж“. Проблемът идва с намирането на работна ръка за тези обекти и запълването на построените места за туризъм.

Как статистиката не отчита български туристи в собствената им страна? Кой печели от ниския данък за туризъм? Каква е вината имат кметовете по отношение на туризма?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.