Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Китай тества пазара и търси преговори със Запада със заплахата за критичните метали

Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, "Светът е бизнес", 04.07.2023 г.

21:01 | 4 юли 2023
Обновен: 16:54 | 7 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Въпреки обявените планове за ограничаване на износа на критични за производството на чипове метали, Китай няма интерес да налага такова. Това е по-скоро опит за смекчаване на технологичните санкции или постигане на по-добра позиция за преговори със Запада. Пазарите почти не реагираха, особено в сравнение с реакциите, когато САЩ налагат санкции на Пекин. Това коментира Николай Ваньов, управляващ директор на MK Brokers, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Китай има много лошия опит от 2010 г., когато наложиха рестрикция на износа на галий за Япония след инцидент с китайска рибарска лодка и японската брегова охрана... Китай реално наложи вето за износа към Япония, която многа бързо се преориентира. Резултатът за Китай беше, че при 98% пазарен дял през 2010 г., неговият пазарен дял в галий и германий е 70%."

Галият и германият са основни в производството на чипове, батерии и други високи технологии. Двата елемента не са толкова рядко срещани, но добиването им е трудно и скъпо. Г-7 обсъждат в момента как да отговорят на тези рестрикции, ЕС вече търси диверсифициране, а Австралия - която е основен износител - вече заяви, че ще увеличи добива. Ако Китай наложи вето за западните държави, пазарите ще реагират "съвсем нормално" с по-високи цени, каза Ваньов.

"Повишаване на цените ще премахне бариерите "трудно и скъпо", ще привлече нови инвестиции в сектора и ще се получи диверсификация. Неслучайно, Китай не налага per se рестрикции, те тестват пазара и търсят по-сериозна база за преговори, както винаги са правили в дипломатически апспект."

Китай все повече търси собствено геополитическо позициониране, а покрай кризата с Русия е нормално Вашингтон да се опитва да подобри отношенията си с Пекин. Китай ще се опитва да извади максимална полза от ролята си на балансьор, но осъзнава, че западните санкции ще започнат да вредят в един момент, особено с оглед разклатената икономика след Covid, коментира Ваньов.

"Пътят на растеж не е много ясен и различни институции дават по-различни прогнози кога и дали китайската икономика ще стане най-голямата в света."

Китай няма да започне битка със Запада и защото се нуждае от западните инвестиции като фабриката на Tesla в Шанхай, добави Ванъов.

2023 г. се оказва много по-добра за акциите от 2022 г., особено за технологичния сектор, както се видя и от Apple, която стана първата компaния с оценка от 3 трилиона долара миналата седмица.

"Потенциалът за ръст е там; Федералният резерв натисна паузата за лихвените повишения; очаква се рецесията в САЩ, ако я има, да е много краткотрайна и, ако не в края на тази, то през първото полугодие на 2024 г., да видим понижение на лихвите."

Има сериозно пренасочване на инвеститори към технологичния сектор, движен от обещанията от изкуствения интелект, което заедно с по-дефанзивните настроения на инвеститорите, обяснява оценката на компания като Apple, въпреки някои разочарования от нови продукти, коментира Ваньов.

"В момента хората по-скоро не очакват революция, а стабилност от Apple - стабилен пазарен дял, стабилни продажби на iPhone, и много важно - нарастващи маржове. Apple успява не само да запази позициите си от гледна точка на маржове на продажбите на сосбтвените си продукти, но и да ги подобри... Аpple отговаря перфектно на това, което е най-търсено в момента."

Повишенията на лихвените проценти скоро ще приключат и ще бъдат последвани от понижения, което "задължително" ще започне нов цикъл на ръст на пазара, каза Ваньов.

"Равновесните нива на основните лихви са много под 1% и централните банки бързо ще започнат да се връщат натам, в момента в който им се отвори врата откъм инфлацията."

Повишеният ръст на инфлацията в еврозоната от последните отчитания е очакваната втора вълна, която е свързана с ръстовете в цените на услугите и добавената стойност от тях, каза Ваньов. Рецесията в Германия ще се окаже ниска, въпреки че страната пострада изключително много от зависимостта си от руските енергийни източници.

Какво се случва с Tesla, ще успее ли да се пренастрои Германия, какви са рисковете пред стартиращите AI компании може да гледете във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.