Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Даниел Дончев: Прогнозите са Федералният резерв да вдига лихвите до май-юни 2023 г.

Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", "Светът е бизнес", 13.10.2022 г.

21:15 | 13 октомври 2022
Обновен: 16:05 | 17 октомври 2022
Автор: Даниел Николов

Пазарът на акции навлиза в дълбоки нива на корекция, като исторически дъното ще бъде приближено, когато централните банки започнат да спират с вдигането на лихвите и намаляването на балансите, което е вероятно през следващите шест месеца. С пълното калкулиране на риска от рецесия в цените, акциите ще изпреварят реалната икономика с шест или повече месеца, така че дъното на пазара ще бъде много преди дъното на икономиката. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат Асет Мениджмънт", в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Силният долар е добре за инфлацията в САЩ и е зле за инфлацията в останалия свят. Само от обезценката на еврото американските стоки в Европа са поскъпнали с 15% от началото на 2022 г... Когато поскъпването на долара доведе до сериозен проблем в икономиката, което може би ще стане в началото на 2023 г., и тя изпадне в рецесия, Федералният резерв може да спре малко с покачването на лихвите ... Но трябва да видим сериозен тренд на забавяне на инфлацията, за да стигнем до този момент. Прогнозата на пазарните участници е, че лихвите ще се вдигат до май-юни следващата година, след това ще спрат и дори ще има леко връщане обратно. При такъв сценарий доларът би трябвало да загуби блясъка си и да започне леко да връща от най-високите си нива, което ще бъде позитивно за всички суровини, които се котират в долари."

Войната в Украйна вече не е толкова определяща за движенията на пазарите, колкото монетарната политика на централните банки, особено на Федералния резерв в САЩ. Траекторията на пазара на акции е надолу след изказвания на централни банкери, че ще останат твърди в посоката на вдигане на лихвите и намаляване на балансите, за да постигнат целевото ниво от 2% инфлация. Предстои период на силно увеличение на лихвите, спад на инфлацията, по-бързо възстановяване и по-често повтаряне на цикъла.

Предупреждения за 20% спад на фондовите пазари в САЩ като това на Международния валутен фонд не са без основание, тъй като инвеститорите са най-негативно настроени от 2008 г. насам, каза Дончев, цитирайки изследване на Bank of America.  

"Дори през 2008 г. и фалита на Lehman Brothers е имало повече оптимизъм."

Лихвите се вдигнаха "драматично" от нулевите си нива в началото на годината - в САЩ с 3%, в Европа с над 1%. - и тази рязка промяна има силно влияние върху пазарите, обясни Дончев.

"Първо оказва влияние на съотношенията, на които се търгуват акциите. В края на 2022 г. пазарът в САЩ се търгуваше на съотношение цена/печалба (P/E) над 20, в момента се търгува около 15. Ако изключим големите компании от FAANG, P/E съотношението на S&P 500 пада до 12. Това е драматично спадане от най-високите му нива от миналата година и е породено от промяната на лихвената политика."

Следващата неизвестна за инвеститорите е евентуалната рецесия, като над 60% от инвеститорите в проучването на BoA очакват такава в следващите няколко месеца. Очакваният от Фед ръст на безработицата в САЩ до 5% от сегашните 3.5% исторически винаги е водил до период на рецесия, добави Дончев.

"Най-безрисковият актив тази година е кеш - с изключение на някои суровини, всички активи са надолу. Облигациите са паднали с между 12%-20%, акциите - с 20%-30% от началото на годината, златото също е надолу от най-високите си нива."

Дефанзивни сектори като здравеопазване, комунални услуги, стоки от първа необходимост успяват да се справят много добре в подобна ситуация, както и къси позиции и свързани с тях инструменти.

Завръщането на петрола на нива около $90 на барел постигна целите на обявеното намаляване на добива от страна на ОПЕК+ и е благоприятно за всички производители, каза Дончев. Бе изненадващо в условия на глобален недостиг, но потреблението намаля - заради затварянето в Китай, икономическото забавяане в глобален мащаб - и цените паднаха от нивата над $120 за барел преди месеци, добави той.

В коментар за европейското ембарго на внос на руски петрол по море, Дончев каза, че периодът между обявяването му и влизането в сила на 5 декември е дал достатъчно време на Москва да пренасочи товарите си към Китай и Индия, което е постигнало ПР ефекта от забраната, без да причинява сериозен глобален недостиг.

Има сериозно забавяне на жилищните пазари, като този в САЩ е дори в рецесия. "Лихвите по ипотеките нараснаха двойно - от 3% в края на 2021 г. до над 6% в момента. Новите строителни активности намаляват значително, интересът към нови къщи и имоти също, предлагането се увеличава и това води до постепенно намаляване на цените."

Ефектът ще бъде усетен през следващата година на глобалния пазар на имоти, добави Дончев.

Какви ще са разликите с рецесията от 2008 г. и реални ли са проблемите на Credit Suisse може да гледате във видеото.

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да намерите тук.